Проблематикою збереження природної спадщини Дністра на днях переймалися у Тлумацькій школі – інтернаті. 11 травня за ініціативою колективу школи тут відбулася інформаційна зустріч з представником ЕГО «Зелений Світ» Олександром Степаненком.

Аудиторії вчителів школи було представлено ілюстровану лекцію «Ризики будівництва каскаду гідроелектростанцій на Дністровському каньйоні». Як відомо, ПАТ «Укргідроенерго” та Уряд вже третій рік поспіль виношують плани будівництва каскаду з шести нових великих ГЕС на Дністрі. Реалізація цього проекту неминуче призведе до незворотних змін у екосистемі Дністра, до руйнування природної та історико-культурної спадщини Подністров’я, до чергової зміни стратегічного вектору розвитку краю. Вона загрожує нищенням плодів багаторічних зусиль по розвитку природно-заповідної справи, туризму та рекреації на Дністрі.

Педагоги мали можливість висловити й власну громадянську оцінку планам ПАТ «Укргідроенерго» щодо розгорнення чергової «будови століття» на заповідних землях Дністрової долини. Як і очікувалося, ця оцінка негативна.

Учні – старшокласники ознайомилися з презентацією від «Зеленого Світу» на тему «Дністровський каньйон – одне з «Семи Природних Чудес України». З огляду на наближення літніх канікул жваве зацікавлення школярів викликало обговорення практичних питань дружньої для довкілля поведінки – що потрібно для того, аби наша поява на лоні Природи не несла шкоди усьому живому та не залишала брудних слідів?

На зустрічі було також представлено видання ЕГО «Зелений Світ” та Української кліматичної мережі. Учням школи запропонували для ознайомлення та поширення буклети від Ukrainian Nature Conservation Group: «Рідкісні рослини долини річки Дністер», «Дністровський каньйон – перспективний елемент мережі Натура – 2000 в Україні».

.

Олександр Степаненко, ЕГО Зелений Світ