«Це визнання благодійності не тільки колективу нашої школи, а й всіх добродіїв, які не втомлюються підтримувати та допомагати захисникам української землі. Разом ми – сила!» – саме ці слова написав на своїй сторінці у Фейсбуці заступник директора з навчально-виховної роботи Ломачинецької ЗОШ І–ІІІ ст. Валерій Пантелеймонович Самусь після урочистої церемонії вшанування переможців і лауреатів відзнакою «Ангел добра» та дипломами «Благодійна Буковина – 2017», що відбулась 14 березня в місті Заставна.

Підсумки регіонального етапу «Благодійна Буковина – 2017» в рамках Національного конкурсу «Благодійна Україна – 2017», який багато років поспіль проводить Асоціація благодійників України, організувала і провела партнер Асоціації ВО «Заставнівська волонтерська сотня», співорганізаторами виступили – Чернівецька ОДА, Заставнівська РДА та районний відділ культури.
До початку урочистостей гостям і глядачам демонструвалися фото- і відеофрагменти з життя та діяльності волонтерів краю.
У фойє і коридорах Палацу культури було організовано виставки митців Заставнівщини, виступали фольклорні аматорські колективи. Гостей і глядачів зустрічали хлібом-сіллю молоді красуні в національних костюмах. Вів урочистості буковинець, народний артист України Василь Ілащук.
На церемонії нагородження були присутні кращі благодійники волонтерського руху із усіх районів області, а також представники духовенства, громадських організацій та обласної і місцевої представницької та виконавчої влади.
Нагороди вручалися благодійникам, меценатам і волонтерам у десяти номінаціях, цю почесну місію виконували відомі артисти, спортсмени, представники влади і духовенства, переможці минулорічного конкурсу «Благодійна Україна».
У номінації «Колективне волонтерство» ІІ місце посіла Ломачинецька ЗОШ І–ІІІ ст. Відповідний диплом директору школи Вікторії Віталіївні Концаренко та заступнику директора з навчально-виховної роботи Валерію ПантелеймоновичуСамусю вручали народні артисти Оксана Савчук та Іван Кавацюк – дует «Писанка».
Вони ж дарували свої музичні вітання переможцям конкурсу, а також заслужений артист України Іван Дерда, заслужений академічний Буковинський ансамбль пісні і танцю імені А.Кушніренка, тернопільська «Тріора», відомий український співак, переможець шоу «Голос країни» Іван Ганзера; юний волонтер, переможець минулорічного конкурсу, який здолав страшну хворобу, – Артем Харченко.
Крім цих нагороджень, ще багато відомих добродійників Буковини отримали грамоти, подяки і цінні подарунки від буковинських митрополитів, отців Данила і Онуфрія, Чернівецької ОДА і облради, Чернівецького облвійськкомату, Заставнівської РДА і райради та від Заставнівського міського голови В. Й. Радиша.
Про усі добрі і щедрі справи, що ініціює й організовує волонтерський рух Ломачинецької школи на чолі з Валерієм Пантелеймоновичем Самусем, добре знають у селі та в окрузі, а найголовніше – ті, кому адресовано і яблука з місцевих садів, і запашні калачі, і хліб та паляниці, спечені господинями у домашніх печах, і голубці, і смачні вареники та пиріжки, заготовлені працівниками школи, і створено чимало різноманітних гостинців та сувенірів-оберегів учнями школи! Про це ми всі дізнаємося щоразу із промовистих і, водночас, доволі скромних міні-репортажів Валерія Пантелеймоновича з його сторінки у ФБ, зокрема і про те, як він уже тричі супроводжував разом із волонтерами дорогоцінний вантаж на обпалений війною Схід України.
А починалося все із благодійних концертів, коли перших п’ятеро ломачинчан вирушили боронити рідну землю ще на початку цієї війни: кошти, зібрані у благодійні скриньки під час виступів, адресно передавали землякам. Згодом налагодилась співпраця із громадськими організаціями та безпосередньо із учасниками бойових дій, що міцніє із кожним новим дружнім візитом та зустріччю зі школярами.
Наразі колектив Ломачинецької школи зосереджено готує чергову допомогу у зону бойових дій: розпочали із плетіння маскувальних сіток (планується 200 кв. м) для захисників, а головне – крок за кроком усі усвідомлюють, що і хто, як і де, коли і наскільки – направду патріот України. «Наша армія має силу, коли в неї – надійний тил», – не втомлюється наголошувати В. П. Самусь.
Тож щиро вітаємо учнівський, педагогічний та батьківський колективи закладу із ІІ місцем у номінації «Колективне волонтерство» регіонального етапу «Благодійна Буковина – 2017» у рамках Національного конкурсу «Благодійна Україна – 2017»!
Нехай добро повертається до вас сторицею, а на нашій рідній землі нарешті запанує і заквітує мирна весна!

За матеріалами Інтернет-ресурсу та Інна ГОНЧАР