Зимова святкова пора несе неодмінно очікування див та подарунків. Мабуть, недаремно організаційна управа Всеукраїнського літературного конкурсу рукописів прози на кращу книжку року “Крилатий Лев” вже вдруге проводить церемонію нагородження переможців у грудні. Адже це чудовий час, щоб назвати кілька цікавих молодих імен у літературній сфері й принести їм настрій на плідний початок року.

Хоч офіційні результати оприлюднили ще в жовтні, але церемонія нагородження відбулася 15 грудня у Львівському палаці мистецтв. Кращих визначали члени журі у складі Мирослава Дочинця, Василя Стефака, Юрія Коваля, Ігоря Держка, Надії Ковалик, Олега Фешовця та Василя Стецика. Очолив журі засновник конкурсу львівський письменник Олесь Дяк.  Такий проміжок часу між моментом, коли підбили підсумки конкурсу, та власне нагородженням має свою причину. Як і у 2016, книгу автора першої премії надрукували за рекордні два місяці, тому всі охочі вже могли потримати її в руках вже на церемонії. Проте цього року “свіжих” книг було аж дві — це романи “Параноя.уа” від володарки першої премії Єви Лотоцької зі Львова та повість “…і в раю вони поцілувались” франківчанки Оксани Дрогомирецької, якій журі присудило третю премію. Обидві книги побачили світ у львівських видавництвах — “Астролябія” та “Сполом”.  Юлія Чернієнко з Херсона, якій присудили другу премію та спеціальну відзнаку часопису «Дзвін»  за повість «Вирок Міри», за вагомої причини не змогла приїхати на нагородження, але хто зна — можливо, і її рукопис в новому році стане книгою.

Окрім трійці головних переможців журі конкурсу вирішили відзначити й інших учасників, які привернули увагу своїми рукописами. Зокрема, Юрій Коцегуб з Полтавщини отримав спеціальну відзнаку за повість «Нехай лихо спить». Спеціальну відзнаку під назвою «Сеньйор» як найкращий у конкурсі серед знаних письменників отримав киянин Василь Фольварочний за кінороман «Українська Голгофа»,а спеціальну відзнаку «За новаторський пошук у жанрі міського фентезі» вручили львів’янці Наталії Матолінець за роман «Варта у Грі», який вже готується до друку в одному з харківських видавництв.

Також журі визначило десятку кращих конкурсантів, які отримали дипломи. Оскільки основним своїм завданням організатори називають відкриття нових імен, то журі окремо виділило ще й вісімку кращих рукописів, надісланих молодими авторами, які опублікують в молодіжних номерах часопису «Дзвін» у 2018 році. Туди увійдуть твори Олени Дмитерко із Запоріжжя, Маріанни Задорожної зі Львова, Юрія Коцегуба з Полтавщини, Юрія Мартиновича зі Львова, Наталії Матолінець зі Львова, харків’янки Людмили Іванець, Ольги Смольницької з Київщини та Юлії Чернієнко з Херсона. Свої уподобання серед чільної десятки конкурсу виявив і партнер конкурсу —  адвокатське об’єднання “Міжнародна українсько-грузинська адвокатська компанія “Куспись, Ростіашвілі та Цхведіані”. Їх представник надав відзнаки-премії Єві Лотоцькій, Наталії Матолінець і Василеві Фольварочному.

Церемонія нагородження стала святом не лише для учасників конкурсу, а й для його засновника та голови журі, письменника Олеся Дяка. Адже цього вечора  йому вручили  почесне звання «Заслужений діяч мистецтв України».

Що ж до конкурсу, то він  росте й набирає популярності. За словами організаторів, цьогоріч до участі надійшло втричі більше рукописів, ніж у 2016 році, тому на ювілейний, третій конкурс можна очікувати ще більшого зростання. Адже видання книги переможця — це вагома причина для молодого автора спробувати свої сили і вчасно заявити про себе на літературному видноколі. Тим більше, в фокусі журі жодних жанрових уподобань, а головним критерієм виокремлення кращих конкурсантів залишається непересічний талант. На радість юних авторів журі уважне і до такого «молодіжного» жанру як фентезі, який отримує великий відгук саме в молодої читацької аудиторії.

І щойно зимові свята почали наближатися до завершення, вже оголосили про прийом рукописів на конкурс-2018. Тож у всіх охочих є час до 1 червня. А “Крилатий Лев” набирає обертів, змінивши статус всеукраїнського на   міжнародний.  Ще варта зазначити, що  партнерами цьогорічного конкурсу будуть: Львівська облдержадміністрація, Львівська міська рада, Союз українців Румунії та видавництво «Астролябія».

А ми чекатимемо ще більше новин і новинок до бібліотеки “Крилатого Лева”.

Наталія Матолінець, член НСПУ