Коротке досьє. Начальник групи з добору в Тернопільській області Окремого регіонального центру комплектування Державної прикордонної служби України полковник Андрій Григорович ЛУЩИК, 1977 р. н., у 1998 році закінчив Хмельницьку академію Прикордонних військ України, проходив службу на офіцерських посадах у підрозділах охорони кордону та органах управління в Львівській, Закарпатській, Чернівецькій, Івано-Франківській областях, учасник АТО. На займаній посаді – з січня 2019 року. Одружений, виховує двох дітей.

– Пане полковнику, розкажіть читачам детальніше: що таке прикордонна служба?
– Приємно, що нині мені випала честь довести до читачів часопису актуальну інформацію про Державну прикордонну службу України.
Державний кордон – це понад 7 тис. км, із яких сухопутна ділянка – понад 5,5 тис. км. Звідси й перший напрямок діяльності, визначений законом “Про державну прикордонну службу”: припинення будь-яких спроб незаконної зміни проходження лінії державного кордону, запобігання та припинення конфліктів, провокацій, у тому числі і збройних, а також припинення спроб незаконного перетину державного кордону. В Західному регіоні охорону державного кордону здійснюють Львівський, Мостиський, Чопський, Мукачівський та Чернівецький прикордонні загони, також тут дислокується в м. Великі Мости Кінологічний навчальний центр та прикордонна комендатура швидкого реагування.
Другий напрямок діяльності пов’язаний із виконанням завдань у пунктах пропуску через державний кордон – це “прикордонний контроль”, щомісяця забезпечується пропуск понад 7,5 млн. осіб та понад 1 млн. транспортних засобів, по кожній конкретній особі, чи автомобілю, на підставі відповідної перевірки, прикордонник приймає рішення про пропуск через державний кордон. На Заході України функціонують 32 пункти пропуску: на кордоні з Польщею – 12, Словаччиною – 4, Угорщиною – 4, Румунією – 6, Молдовою – 6.
Третій напрямок визначає спеціальний правоохоронний статус Державної прикордонної служби: організація запобігання, виявлення та припинення кримінальних та адміністративних правопорушень на державному кордоні. Так, за 7 місяців 2019 року – затримано 1,5 тис. незаконних мігрантів, виявлено та вилучено: 360 од. зброї, 5 тис. боєприпасів, понад 3 тони наркотичних, психотропних речовин та їх прекурсорів, контрабандних товарів на суму близько 250 млн. грн.

– Хто з тернополян вступив до лав Державної прикордонної служби в 2019 році?
– Під час весняного призову на строкову службу за допомогою керівництва області, місцевих органів влади, засобів масової інформації спільно з військовими комісаріатами призвано 59 юнаків із Тернопільської області для Прикордонної служби, зокрема двоє – з Бережанського військкомату.
Призив на військову службу за контрактом здійснюється в поточному режимі. Із початку 2019 року на військову службу за контрактом призвано 32 особи, із Бережан один чоловік та одна жінка успішно пройшли конкурс за проектом “Нове обличчя кордону”.
Цього року до Хмельницької академії Державної прикордонної служби з 44 хлопців та дівчат, які висловили бажання брати участь у вступній компанії, вступили 20. На жаль, не було жодного кандидата на навчання на лейтенанта-прикордонника з Бережанського району.

– Які переваги служби в Державної прикордонної служби України?
– Важливо, що у військовослужбовця строкової служби немає шансів потрапити в зону проведення Операції об’єднаних сил. Військовослужбовець за контрактом під час першого контракту може потрапити на Схід лише за власним бажанням та після проходження відповідної підготовки.
Окремий регіональний центр комплектування щиро запрошує юнаків та дівчат вступати до лав прикордонників. А саме – на строкову військову службу під час призову “Осінь 2019”. Із метою підвищення професійного рівня прикордонників першочерговим питанням є комплектування саме за контрактним принципом.
Для кандидатів на військову службу за контрактом в нас індивідуальний підхід та право вибору підрозділу для служби, виходячи з його освіти, можливостей і потреб. Це зокрема принципова відмінність від строкової служби, де таких пільгових умов не передбачається.

– Як виглядає індивідуальний підхід до кандидатів?
– Якщо маєте вищу освіту – для вас можуть бути цікавими посади в підрозділах прикордонного контролю, лише в Західному регіоні є понад 100 таких актуальних вакансій. Якщо у Вас є професійно-технічна спеціальність, то за напрямком отриманої освіти вас можуть зацікавити технічні посади – водіїв або зв’язківців. Ви фельдшер чи кухар – у кожному прикордонному підрозділі є такі посади, на яких ми будемо раді бачити й дівчат. Також немає жодних гендерних перешкод за проєктом “Нове обличчя кордону”.
Ви хочете освоїти нову спеціальність – це не проблема. Так, якщо у вас є схильності до роботи зі службовими собаками – посада кінолога саме для вас.
Ви амбіційні, вважаєте себе здібними до керівництва – моделі кар’єрного зростання в Прикордонній службі реально працюють, стати офіцером, рости по службі – реально. А якщо розпочати підготовку до вступу до Хмельницької академії за півроку – реально можна досить просто й легко вступити.
Для нас не має принципового значення й пріоритетності комплектування військовослужбовцями за контрактом. Все залежить від бажання кандидата, в окремих випадках – від його освіти, а ми вже підберемо найоптимальніший варіант, який Вас влаштує.

– Якою є повсякдення служба звичайного прикордонника?
– Військовослужбовці за контрактом залучаються до служби в змінному режимі. Зміна – 12 годин у пунктах пропуску, або 24 години – в підрозділі. Або несення служби в окремих прикордонних нарядах на “зеленому” кордоні тривалістю 6-10 годин в 1 або 2 прийоми. Загальне навантаження на персонал вирівнюється та складає 41 годину на тиждень.
Служба в прикордонних підрозділах суттєво відрізняється від класичної, так званої служби “в казармі”. Прикордонник прибуває в підрозділ за півгодини до служби, готувався до наряду, отримує необхідну зброю, екіпіровку та наказ на охорону кордону – після чого розпочинається служба з охорони кордону. Після повернення зі служби прикордонник повинен здати зброю, уточнити своє наступне завдання й вибути до місця проживання. Харчування в день служби безкоштовне (обіди безкоштовні, незалежно від перебування на службі). Шикувань та розводів практично не має. Загальний розпорядок дня спрямований на головне – на практичну службу з охорони кордону.

– Які вимоги до кандидатів?
– Громадянство лише України; вік від 18 до 55 років, за проектом “Нове обличчя кордону” – 18-45 років; для вступу до Хмельницької академії – із 17 років на рік вступу до 23 років; придатність до військової служби за станом здоров’я та професійно-психологічними якостями, достатній рівень фізичної підготовки; для рядового складу – освіта не нижча за неповну середню, а для сержантських посад та майбутніх курсантів – не нижча за повну загальну середню; відсутність судимостей та інших перешкод для проходження служби.
Пов’язавши своє життя з Державною прикордонною службою України, ви зможете забезпечити себе стабільним місцем роботи на тривалий термін, бути впевненим у завтрашньому дні, стати соціально-важливою особою, планувати та втілювати заплановане, будувати своє особисте життя в Україні. ДОЛУЧАЙТЕСЬ!
Додаткова інформація про військову службу за контрактом є на сайті Держприкордонслужби: dpsu.gov.ua, або на сторінці у ФБ: @kontrakt.dpsu. Детальніше про проект “Нове обличчя кордону” можна дізнатися на newface.dpsu.gov.ua та за тел. call-центру у Львові: (032) 258-50-38, 258-50-39, а про Національну академію Державної прикордонної служби України – на сайті nadpsu.edu.ua.

– Щира вдячність за змістовну розмову.

Інтерв’ю вела Тетяна Бідзіля.

62_main