Пам`ять видатного українця, славетного поета, художника, громадського діяча, нашого національного Генія Тараса Шевченка вшанували на Бережанщині. Із нагоди 205-ої річниці від дня народження Великого Кобзаря 9 березня в Бережанах представники влади та громадськості поклали квіти до підніжжя його пам’ятника.

Священики – отець-декан Михайло Бугай та о. Микола Зоренний відслужили панахиду. Під час дійства традиційно лунали вірші та пісні у честь славетного сина України, котрий став нашим національним Героєм, символом боротьби за волю й кращу долю народу. Його життя – яскравий приклад патріотизму, нескореності українського духу. Своєю жертовністю Тарас Шевченко доводив, як потрібно любити Україну та рідну мову, і через це терпів поневіряння та жорстокі заслання. Сьогодні, як і колись, Кобзар об`єднує українців, які віддають життя, захищаючи нашу рідну землю, Українську державу.
10 березня в Бережанському районному будинку культури відзвучало Шевченківське свято «Стежками Шевченкової правди». Участь у заході взяли керівники району та міста, громадськість краю. Про роль Шевченка в сучасності говорила заступник директора з виховної роботи Жуківської школи ім. Б.Лепкого Оксана Мазуркевич.
Із піснями на слова Кобзаря виступили народний аматорський хор «Просвіта» (кер. Євгенія Біркова), вокальне тріо «Вишневий цвіт» (кер. – заслужений працівник культури України Зиновій Головацький), драматичний колектив с. Гиновичі, народний аматорський вокальний ансамбль «Журавка» с. Гиновичі (кер. Орися Москалик). Педагоги та вихованці Жуківської музичної школи, зокрема: оркестр народних інструментів (кер. Світлана Самарик та Наталія Стухла), дитячий хор «Голосинка» (керівник Олеся Москалик-Загородня), духовий оркестр (кер. Богдан Атаманчук), солісти Марія Стельмах та Катерина Фурдига (концертмейстер Дмитро Загородній), солісти гурту «Берег Жанни». Танцювальні композиції виконували учасники хореографічного колективу «Вікторія» Центру дитячої та юнацької творчості (кер. Ганна Солонинка).
Щороку до Шевченківських днів у школах, бібліотеках, клубах, будинках творчості, заповіднику, у різних установах краю проводяться змістовні тематичні заходи. Працівники Бережанського краєзнавчого музею, приміром, облаштовують виставку «У вінок Кобзареві». Так триває вже 35 років, і ніколи жодна не була повторенням попередньої. Адже постійно поповнювалася новими, розшуканими або ж подарованими експонатами, кожен із яких – внесок у творену народом Шевченкіану. 9 березня у виставкову залі музею відкрито традиційну виставку. Вітальне слово виголосив заступник голови районної ради Роман Висоцький. Ведучою заходу була в.о. директора музею Наталія Бойко, яка зазначила, що ця виставка є продовженням проекту «200 кроків до Тараса Шевченка», реалізованого в 2014 році. Саме тоді в рамках відзначення 200-ліття Тараса Шевченка у Бережанах працювала колективна радіостанція UR4BYU станції юних техніків із позивним сигналом – EM200BT. Учасники театру-студії «Взори» районного центру позашкільної освіти показали уривок із вистави Марії Чумарної «Відкуплення». Про свою та батькову творчість у вінок Кобзареві розповів художник Ігор Крук. Заступник директора з наукової роботи Микола Проців представив виставку радіокарток «200 кроків до Тараса Шевченка. Повернення» (спільний проект краєзнавчого музею й центру дитячої та юнацької творчості). У центральній районній бібліотеці ім. Т. Шевченка відбулася літературна година «Іде «Кобзар» широким світом».

Тетяна Бідзіля, м Бережани.

.

kjk

rtd

asfe

gaderu

utru

guter