5 березня у селі Заболотівка (Чортківщина) відбулися заходи з нагоди вшанування пам’яті та 70-ї річниці з дня загибелі генерал-хорунжого та Головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича (Тараса Чупринки).

У 1945 році тут була облаштована повстанська криївка, з якої Тарас Чупринка здійснював інспектування підрозділів УПА-Південь. У пам’ять про ці події у Заболотівці споруджено погруддя легендарному командиру. Щороку патріотична громадськість Тернопільщини збирається на цьому місці у день народження та день смерті легендарного командира УПА Тараса Чупринки.
Заходи розпочались із панахиди, яку відслужив Преосвященний Владика Дмитро Григорак – Правлячий Архиєрей Бучацької єпархії УГКЦ спільно з всечесними отцями. Вшанувати пам’ять легендарного командира прийшли перший заступник голови райдержадміністрації Іван Заболотний, голова районної ради Віктор Шепета, міський голова Володимир Шматько, заступник голови райдержадміністрації Йосифа Овод, заступник голови районної ради Петро Пушкар, голова Чортківської районної організації Конгресу Українських Націоналістів Іван Віват, сільський голова Михайло Фойдюк та громадськість краю.
«Сьогодні минає 70-а річниця від дня загибелі Головного командира Української Повстанської Армії Романа Шухевича, особи, яка безперечно була однією з найяскравіших постатей українського руху. Він є символ незламності України. Життя й діяльність Головного командира УПА генерала-хорунжого Романа Шухевича стали яскравим взірцем історичної пам’яті про героїчні змагання за українську державність і мають стати прикладом для прийдешніх поколінь української нації. Ми повинні знати якнайбільше правди про таких українців, які творили бойовий дух нашої нації, маємо вчитися у лицаря честі і чину, який поставив на вівтар своє життя, аби Україна була для українців. Його дух панує і тут. Бо він дав нам любов до Бога і України» – наголосив під час свого виступу перший заступник голови райдержадміністрації Іван Заболотний.
«Сьогодні ми вшановуємо великого українця, воістину народного Героя України, справжнього генерала Романа Шухевича. Він був природженим борцем за свободу свого народу. Його участь в Українській Військовій Організації, Організації Українських Націоналістів, УПА, Українській Головній Визвольній Раді стала важливою запорукою розвитку у боротьбі українців за свою незалежність. Він віддав життя за майбутнє України, – наголосив під час заходу голова Чортківської районної організації Конгресу Українських Націоналістів Іван Віват та ознайомив присутніх із історичними сторінками життя Головнокомандувача.
Усі виступаючі закликали присутніх об’єднатися в єдину громаду та боротися із зовнішнім ворогом, як колись боролася УПА за вільну Україну – без доплат та почестей, любити свій народ і свою землю.
Завершився захід покладанням квітів до пам’ятного знаку Романа Шухевича, повідомляє прес-служба Чортківської РДА.

8911404

89443732_27945946

883

8831

8923

89105038_2