Цьогоріч Буковина і вся Україна відзначає ювілейну, 75-ту річницю від дня народження Івана Миколайчука. Урочисті заходи заплановані як у столиці Буковини, Чернівцях, так і на мистецькій Вижниччині, де намічена ціла плеяда заходів під назвою «Миколайчук-Фест». Почесним президентом фестивалю є Народна артистка України Марія Миколайчук. Фестиваль розгортатиметься відразу на кількох сценах і багатоденна програма має на меті якомога повніше представити українське мистецтво кіно. З цього приводу ми поспілкувалися з директором Вижницької райкіновідеомережі, головним редактором мистецького альманаху «Німчич», лауреатом  літературної премії ім. Д.Загула Віктором Максимчуком.

І.С. Іван Миколайчук – зірка українського кіно і знакова його величина. На Вашу думку, в чому феномен саме цього імені?

В.М. Його називали обличчям і душею українського поетичного кіно, аристократом духу, блискучим самородком. Іван Миколайчук був кінозіркою 60-70 х років. У ті роки майже жоден фільм не обходився без його участі. Він був особливий, народний, справжній, найкращий. «Я не знаю більш національного народного генія…До нього це був Довженко» — казав про Миколайчука великий Параджанов. У його особі українська нація має світового невмирущого позитивного героя, який пробуджував національний дух українців. Проте звання народного артиста Івану Миколайчуку так і не присвоїли, бо тодішні ідеологи винесли акторові вирок — «націоналіст». Державну Шевченківську премію Іван Миколайчук отримав вже посмертно. У житті цього видатного актора, режисера та сценариста було все, щоб стати міфом не лише національного, але й світового кінематографу — якби жив він не в закритому суспільстві. Дитинство у маленькому гуцульскому селі, раннє кохання, рання слава, рання смерть. А ще — майже містичні стосунки з кіно: він розділив долі своїх перших героїв — Івана Палійчука («Тіні забутих предків») і Тараса Шевченка («Сон»). Розділив Іван і драму українського поетичного кіно в цілому, яке здійснило в середені 60-х крутий поворот від офіційної ідеології до народної культурної традиції. Про все це Іван Миколайчук розповідає сам — за допомогою ролей, зіграних у кіно.

Кажуть, того року, коли він помер, на ставки його рідного села Чорториї Кіцманського району Чернівецької області прилетіли лебеді. Люди назвали їх Івановими…

І.С. Вижниччина цього року приймає гостей з усієї України і гостина у легендарного Івана зватиметься «Миколайчук-Фест»…

В.М. На Вижницькій землі відзначення триватиме кілька днів, з 14 до 18 червня. Причому мистецька програма та меморіальні заходи у Вижниці та Вашківцях будуть органічно поєднані з виїзними заходами. Урочисте відкриття відбудеться 15 червня (на Центральній площі Вижниці), тут же відбудеться концерт української пісні. Ми працювали над тим, щоби репертуар був саме національним, патріотичним, щоби українська пісня була представлена якомога повніше. Особливим також заходом є «Кіноніч з Миколайчуком», упродовж якої ми транслюватимемо ті фільми, які стали уже золотим фондом вітчизняного кінематографу. Запланували ми і показ патріотичних українських кліпів, і всі ці мистецькі події мають на меті одне – презентувати якісний український продукт. Ім’я Миколайчука – дуже високе, тому кожен із заходів на його честь планувався ретельно.

І.С.Вікторе Петровичу, яка з мистецьких граней – музична, літературна, кінематографічна – домінуватиме на заході «Миколайчук-Фест»?

В.М. Кожна з Вами перерахованих граней буде представлена, це правда. Але чільне місце належатиме саме кінематографу, оскільки Іван Миколайчук – то легенда українського кіно. З-поміж заходів я би виокремив роботу  фольк-відео-лабораторії (зйомки пісень Миколайчука на відкритому просторі за участю гостей фестивалю), яка запланована на 16 червня у Вижниці. Заплановані також зустрічі з українськими режисерами, тематичні заходи про сучасне кіно. Плануємо також цикл екскурсій, а підсумує роботу фестивалю завершальний гала-концерт.

 

І.С. Як приєднається очолюваний Вами альманах «Німчич» до усієї плеяди заходів?

В.М. Номер нового номера «Німчича» міститиме вірші-присвяти Миколайчукові, а також цикл публіцистичних матеріалів, мемуаристики тощо. Оскільки саме друковане слово найкраще карбує спогад, то ми вважаємо, що наш альманах не може стояти осторонь такого поважного і важливого для нас усіх дійства. Хочеться, щоби українське мистецтво було не просто престижним чи популярним, хочеться, аби воно повернулося на свої первинні сакральні орбіти.

… Кожен із ювілейних заходів покликаний підняти кращі імена на щаблі шани і пам’яті, хоча вони і так незабутні. Це заходи, які єднають саме навколо мистецтва та ідеї, і в цьому їх визначальна роль. Цьогорічний ювілей Івана Миколайчука за рівнем свого відзначення і тематичним наповненням обіцяє бути незабутнім.

         Запрошуємо відвідати мистецьку Вижниччину та «Миколайчук-Фест» і пропонуємо орієнтовну програму дійства.

Спілкувалася Іванна СТЕФ’ЮК (http://chv.tv)

Орієнтовний план фестивалю:

14 червня  – зустріч учасників фестивалю в м. Вижниця.

15 червня (середа) – День народження Івана Миколайчука.

1000 – Зустріч гостей, учасників фестивалю з організаторами на центральній площі міста Вижниця, виконання Гімну України, виїзд до садиби Миколайчука, по дорозі – екскурсія на Аннину гору, музей Г.Гараса; участь у обласному фестивалі «На гостини до Івана» (с.Чортория, садиба І.Миколайчука).

1900 – Урочисте відкриття «Миколайчук-Фесту» (Центральна площа м.Вижниці), виступ почесних гостей, партнерів фестивалю.

1930 – концерт української пісні за участю, присвячений дню народження І.Миколайчука.

2200 – Кіноніч з Миколайчуком. Покази фільмів за участю Івана Миколайчука на відкритому просторі (Центральна площа міста)

16 червня (четвер) – Фестивально-конкурсний день

 1000 – відкриття конкурсу відеороликів (кінотеатр м. Вижниці), перегляд конкурсних робіт та оцінювання  журі (+ незалежне голосування відвідувачів кінотеатру)

1130 – конкурс української пісні (народний спів, авторська пісня);

1500 – виїзд учасників у місця- краєвиди Буковини (урочище Лушки, перевал Німчич), робота фольк-відео-лабораторії (зйомки пісень Миколайчука на відкритому просторі за участю гостей фесту).

2100 – кіно-програма (перегляди в кінотеатрі кращих фільмів фестивалю, зустрічі з режисерами), нічний кінозал.

17 червня  (п’ятниця)

1000 – виїзд у гори (с.Стебник, НП «Вижницький»), робота фольк-відео-лабораторії (зйомки відеороликів «Миколайчук-Фесту», майстер-клас з народного співу на відкритому просторі, творчі зустрічі з митцями).

1500 – творча зустріч з Почесним Президентом фестивалю – Народною артисткою України Марією Миколайчук, концертна програма (за участю гостей фестивалю та буковинських артистів).

 1700 – паралельно у м. Вижниці продовжується кіно-програма (для жителів та гостей міста), нічний кінозал.

2000 – «Гуцульська ватра», «пісенна толока» у формі живого концерту-спілкування з народною музикою (за участю буковинських троїстих музик).

18 червня  (субота)

1000 – виїзд у с.Мигове (туристичний комплекс «Саторі»);

1200 – свято української співанки (на відкритому майданчику у с.Мигове), робота фольк-відео-лабораторії (зйомки пісень Миколайчука на відкритому просторі за участю гостей фесту).

1500 – повернення у м.Вижниця;

1700 – Гала-концерт. Нагородження переможців. Презентація від художньої студії «Миколайчук-Фесту» (центральна площа м.Вижниці);