24 листопада о 18:00 год. видавництво «Ярославів Вал» та Київський міський будинок учителя запрошують на презентацію роману Євгена СТЕБЛІВСЬКОГО «Звенигора. Шабля на комісара» (серія «Український бойовик»).

Коло історії замкнулось. Російські орди – знову на землях Донбасу. Наче сьогодні червоний «командукр» Антонов-Овсєєнко отримав з Москви від Леніна телеграму, в якій наказано змінити прізвище на українське «Овсієнко», підібрати напоказ людей з українськими іменами, аби показати всьому світові, що в Україні триває не російсько-українська, – а внутрішня, громадянська війна. Як і тоді, нині на українську землю йдуть з Росії потужні ешелони зброї і мільйони коштів для підтримки кривавої «Донецької народної – (Совєтської) – республіки».

Ця книга – захопливий бойовик про звенигородських повстанців 1917–1921 рр. Десятки епізодів шалених боїв козацької кінноти з російськими окупантами. В тому числі, славетні і маловідомі: на станції Бобринська (Сміла), де Звенигородський кіш Юрка Тютюнника до ноги вирубав восьмитисячну російську армію Муравйова – того самого, який вбивав хлопців під Крутами. І який перед тим затопив кров’ю Київ, розмалювавши броньовики надписами: «Смерть украинцам!». Ще одна сюжетна лінія про те, як сучасний хлопець шукає спогади про свого діда-отамана, і – про кохання та Батьківщину, які сильніші смерті!

До участі запрошені: Василь ШКЛЯР, Роман КОВАЛЬ, Олександр СКРИПНИК, Олена МАТВІЙЧУК, Олексій ОЗІРНИЙ.

Хореографічна підтримка: Школа бойового гопака «Шаблезуб» (Київ) та Школа бойового гопака (Одеса).

Інформаційна підтримка: Черкаське земляцтво «Шевченків край», історичний клуб «Холодний Яр».

Ведучі: Михайло СЛАБОШПИЦЬКИЙ та Павло ЩИРИЦЯ.

Адреса: вул. Володимирська, 57, (метро «Театральна»). Вхід вільний.

****

Про автора
Євген Стеблівський, письменник, журналіст, історик, літератор. Автор книг «Завтра може не бути», «Дорогою до схід сонця», «Менеджер і Аліса», «Історія Застави». У 1992-му році привіз в одеську газету «Порто-Франко» 10 репортажів з війни в Придністров′ї. Розвідник, боксер, поціновувач зброї і мистецтва бойового гопака. Дослідник о. Сахалін – за 6 років побував на півночі, півдні, заході і сході острову, спілкувався в тайзі з дикими гіяками, добував червону ікру і золото.
Має малу батьківщину в серці й у самому серці Вкраїни – у місті Звенигородка. В козацькій колисці, на землі Богдана і Тараса – бо малий Богдан Хмель жив тут до десяти років. І досі тут – як утне щось шкодлива дитина: «О-о-о ! Козак росте!» – кажуть про неї.
Знає місце могил свого прапрапрадіда і прапрадіда – бо на їхніх могилах виросли два величезні дуби, які колись малому показала бабуся.
Найдивовижніша річ у житті автора – це стотридцятилітній просторий дім прапрапрадіда, в якому він народився: лежиш увечері, дивишся на ці вікна, на стіни, на стелю – і розумієш: ось тут, у цих стінах пройшло життя шести поколінь твоїх предків: вони тут народилися, виросли, народили дітей, пережили війни і революції, і звідси одного дня пішли у останню путь – назавжди…
Звенигородка завжди була землею степових лицарів на обороні прикордоння. Зі Звенигородки пів міста пішло до Гонти і Залізняка в Коліївщину. В Звенигородці, єдиному місті на Вкраїні не було бандитської «криші» у 1990-х – бо дядьки постріляли бандюків з рушниць із-під мосту. У Звенигородці почалося Звенигородсько-Таращанське повстання у 1918-му. В Звенигородці розгромили колону з 20 автобусів 600 одеських тітушок, які йшли на Київ 20 лютого 2014 року – нещасні, вони не знали куди заїхали! До Холодного Яру звідси – всього дві години ходу.
Гора Звенигора – точний географічний і містичний центр України: до кордону від неї – рівно 1000 кілометрів на захід і 1000 на схід. Рівно 500 кілометрів на північ – і 500 на південь! Тут боронилися люди від татарської навали. Тут були Святослав і Гонта. Залізняк, кажуть, ховав тут свої скарби, а два бойові внучаті племінники самого Тараса – Ананій і Левко Шевченки тут славно воювали, а на Звенигорі був їхній штаб Звенигородського повстання .
На вишневій Звенигородщині народилися чи провели дитинство четверо з десяти Великих українців – Богдан, Тарас, В′ячеслав Чорновіл, і Святослав, який з′явився на світ в поході на берегах Тікича.
І тут скромно народився Євген Стеблівський – з мрією колись прославити цю прекрасну землю.