Ігор Львович Шанковський (псевдонім Ігор Скляний) народився 15 травня 1931року у Стрию. Помер у Канаді 8 лютого 2012 року. І. Шанковський – відомий український літературознавець, поет і перекладач. Син Лева Шанковського – знаного й активного учасника повстанської боротьби під час Другої світової війни, уродженця с. Дуліби.

У 1945 році Ігор Львович емігрував до США, де згодом служив в американській армії під час Корейської війни. Службу проходив в японській столиці Токіо. Там він зумів видати великим тиражем свою першу платівку в студіях «Ніппон Колюмбія». Він ознайомив Японію з українською піснею. Його музичний репертуар був на власні слова. Акомпонував йому композитор Раймонд Гаггорі, всесвітньо відомий творець легкої музики.
Вивчав славістику й порівняльну літературу в Токіо, Філадельфії, Едмонтоні й Мюнхені. Викладав російську мову і літературу в Канаді, США й Італії (професор університету в Трієсті з 1979).
Згодом переїхав на проживання до Канади. Ігор Львович закінчив студії при Альбертському університеті. В Едмонтоні він був директором і диктором українських радіопередач, виступав по телебаченню. Викладав при одному з університетів у Канаді східноєвропейські мови та літературу.
Перший вірш І. Шанковський надрукував 1947 року в «Юнацькому Шляху». Згодом були видані вірші в журналах «Аванґард» та «Свобода». З 1950 року друкується в часописах «Київ» (Філадельфія) і «Визвольний Шлях» (Лондон), «Смолоскип», «Українська літературна газета» (потім «Сучасність») та інших. Це були глибокі й розлогі літературознавчі есе, оригінальні вірші або переклади з японської мови. До речі, він переклав 100 японських середньовічних поетів і видав збірку їхніх творів під заголовком «Сто поетів — сто пісень». Також йому належать дві грунтовні розвідки про Василя Симоненка. У 1960-х роках в Канаді була видана платівка з піснями у його виконанні «Туга на півночі».
Поет видав такі збірки поезій: «Квітнева дань», «Дисонанси», «Коротке літо», переклади з японської середньовічної поезії «Сто поетів — сто пісень».
Як бачимо, багата земля Стрийщини на талановитих і працьовитих діячів науки, мистецтва, літератури, медицини тощо.

Зиновій Бичко, мовознавець, член НСЖУ,
м. Львів