21 вересня, у Міжнародний день миру та свято Різдва Пресвятої Богородиці, Національна бібліотека України для дітей започаткувала новий проєкт «Вишиймо разом рушник Перемоги», у рамках якого на 2 поверсі у виставковій галереї бібліотеки відкрилася унікальна виставка українських рушників і картин «Вишивана моя Україна».

Цьогоріч Міжнародний день миру у нас зовсім не мирний. Ми маємо за вікном, на рідній землі, кровопролитну повномасштабну війну, в результаті якої за офіційними даними вже загинули майже 400 дітей, поранені майже 800, понад 200 зникли і майже 8 тис. депортовані. І це лише офіційна статистика, яка зростає щоденно. Тому тема Перемоги, миру сьогодні на вустах, у мріях і молитвах кожного патріота.

Урочиста церемонія відкриття виставки «хатньої ікони» заслуженого художника України Олександра Охапкіна та традиційних українських рушників з колекцій народної майстрині Наталії Ребрик, київської поетеси, громадської діячки та голови ГО «Всеукраїнське об’єднання «Поступ жінок-мироносиць» Зої Ружин, генерального директора НБУ для дітей Алли Гордієнко була хвилюючою та атмосферною.

Святі та славетні у вишиванках дивилися з полотен на усіх присутніх на заході очима мудрими і вдумливими, благословляючи людей на добро і радість, любов і світло, даруючи віру у найшвидшу перемогу над ворогом. Олександр Охапкін, заслужений художник України,  у своїх роботах відійшов від храмових канонів і зобразив характерні елементи української народної культури, сповнені позитивної, переможної енергетики. Він працює в стилі іконопису і талановито поєднує у своїх роботах традиційні стародавні техніки, а також сучасне виконання. Такий стиль називають творчою іконою, поставленою на національну основу. Традиційними для таких ікон є багатство квітів – мальв, чорнобривців тощо. На створення картин-ікон художника надихнула етнограф і мистецтвознавець Романа Кобальчинська, яка відкрила художнику народну українську ікону.

Зі стін бібліотеки неймовірними орнаментами та квітами промовляють десятки рушників: «Не бійтеся вирушати у дорогу життя – чисту, світлу і рівну. Саме таким буде шлях до розквіту і процвітання нашої України після Перемоги – щасливим, без порошини і ям». У рушниках від діда-прадіда живе вікова народна традиція і культура, закодовано генофонд нації, самобутню ідентичність українця. Вишитим рушником обгортали новонароджене немовля, його стелили під ноги молодятам, з ним проводжали матері синів у далеку дорогу на ратні битви, на ньому подавали обрядовий коровай, з рушником проводжали й у потойбіччя… Українська вишивка завжди була носієм генетичного коду нації. Вишиті рушники – це неповторна спадщина України, безцінний скарб в українських родинах, благословенний оберіг від зла і біди в дорозі, в родині,  подружньому житті. Вони лікують наші душі від морального спустошення і зневіри. Вони показують, що українці – це творці, а не руйнівники, ми єдині у прагненні єднатися, пишатися нашою історією, духовністю, плекати нашу українську ідентичність.

Благословенна будь на всі віки

Найперша жінка, що нашила квіти.

Душа мого народу – рушники,

Барвінками і мальвами зігріта.

Відкриваючи виставку, Алла Гордієнко зазначила: «Сьогодні ми відкрили унікальну виставку «Вишивана моя Україна». Ми щиро віримо і знаємо, що стартуючи у таке свято,  наші прагнення до Перемоги, світла, миру і добра будуть освячені і одержать благословення вищих сил». Бібліотека щиро вдячна приватним колекціонерам за надану можливість проекспонувати найкращі зразки рушників з колекцій у нас у книгозбірні, за збереження безцінних скарбів, надану змогу нашим дітям-читачам доторкнутися до унікального творчого доробку, помилуватися цими шедеврами української вишивки.

Зоя Ружин коротко розповіла про власну колекцію рушників з усіх регіонів України, презентувала свій новий вишиваний проєкт – рушник Лесі Українки, який вишивали в усіх куточках України і ще не завершено, а також  прочитала власні вірші, написані під час війни.   

Рушники, вишиті народною майстринею Наталією Ребрик, складають майже третину виставки. Вишивати вона почала ще у дитинстві з 4-5 років, а зараз невтомно й наполегливо пропагує й поширює культуру українського народу, і не тільки вишивку. Пані Наталія прекрасно співає, й заспівала українську народну пісню для гостей свята.

Усім присутнім подарувала поетичні рядки про Україну маленька читачка бібліотеки, вихованка читацького об’єднання «Бібабо» Соломія Василенко.

Кожна бібліотека для дітей в Україні, за винятком тих, що перебувають в окупації або зонах активних бойових дій, вносить свій посильний внесок у наближення великої Перемоги. У цей складний час ми згуртувалися та мобілізуємо усі наявні бібліотечні та людські ресурси задля надання волонтерської, соціальної, психологічної та інформаційної підтримки тим, хто цього потребує. Бібліотеки організовують конкурси малюнків, читають патріотичну літературу, виготовляють з дітьми сувеніри-обереги і передають їх на передову, плетуть маскувальні сітки, збирають книги за кордон для вимушених біженців з дітьми з України, допомагають із відновленням фондів зруйнованих бібліотек, реалізують всеукраїнський національно-патріотичний проєкт «Що я скажу солдату Перемоги» тощо… Внесок наших дітей-читачів безцінний, бо дитячі творіння дуже піднімають бойовий дух воїнів на фронті. Заради дітей і майбутнього ми працюємо тут, у тилу,  плекаємо українську ідентичність, творимо і зберігаємо духовність, традиції, україноцентричну позицію, в той час як наші захисники героїчно воюють на фронтах.

Цікавою видалася презентація нового бібліотечного проєкту «Вишиймо разом рушник Перемоги». У його рамках діти-читачі НБУ для дітей, відвідувачі бібліотеки, письменники, громадські діячі, бібліотекарі вишиють спільно рушник Перемоги. Перші хрестики поклали під час презентації відома дитяча письменниця Зірка Мензатюк, народна майстриня Наталія Ребрик, громадська діячка Зоя Ружин, Алла Гордієнко та юні читачі. До них долучилися також і працівники Міністерства оборони України та Генерального штабу. Перед тим, як приступити до вишивки, вишивальниці прочитали молитву, а в процесі роботи разом заспівали «Пісню про рушник». Рушник, як символ Перемоги, що об’єднує дітей і дорослих – патріотів, після завершення вишивання буде передано Міністерству оборони України як подарунок для ЗСУ – символ єднання і мрій про переможне закінчення війни..

Присутня на заході Оксана Ганкевич, представник Департаменту гуманітарного забезпечення Міністерства оборони України, зазначила, що головне оборонне відомство країни усіляко підтримує патріотичні ініціативи Національної бібліотеки України для дітей. Вишитий разом із дітьми рушник поїде на передову. Ним обгорнуть ікону Богородиці у каплиці, де військові капелани щоденно правлять службу за перемогу України у війні з окупантами, моляться за збереження життя і здоров’я наших захисників».

Підполковник Ілона Ахметова з Головного управління морально-психологічного забезпечення Збройних сил України подякувала бібліотеці за прекрасні національно-патріотичні ініціативи, наголосила, що дитячі творчі роботи надзвичайно мотивують захисників на фронтах на подвиги в ім’я України.

Заступник директора Національного військово-історичного музею України Ярослав Тинченко завірив, що після здобуття перемоги цей рушник посяде своє чільне місце в експозиції головного військового музею України, підпорядкованого Міністерству оборони України.

Крім Міністерства оборони України, бібліотечну ініціативу цього дня радо підтримали Міністерство культури та інформаційної політики України, Державне агентство з питань мистецтв та мистецької освіти, Національна спілка художників України, Музей-майстерня І.П. Кавалерідзе, Національний військово-історичний музей України, обласні бібліотеки для дітей України тощо. Щиро вдячні усім нашим друзям та партнерам за небайдужість, єдність і прагнення робити цей світ гуманнішим.

Тож приходьте до бібліотеки у найближчі 3 тижні, милуйтеся яскравістю і різнобарвністю українських рушників, надихайтеся творчістю Олександра Охапкіна і долучайтеся довитоків народного мистецтва та вишивання рушника Перемоги!

Разом – ми велика потужна сила і команда!

Разом ми  непереможні, незламні, нездоланні! Слава Україні!

 Людмила Бацай

.

1

2

15