Вчора, 4 серпня, по вулиці Копичинецькій відбулося урочисте відкриття пам’ятника Герою України – генерал-майору Сергію Кульчицькому та меморіалам Героїв Чортківщини загинувших у війні на Сході України.

Памятник відкрито за кошти Ради аграріїв Чортківщини та Чортківської спілки учасників АТО
Право відкрити пам’ятник Герою України генерал-майору Кульчицькому Сергію Петровичу було надано дружині покійного Надії Дребіт, народному Герою України Андрію Нагірному, голові ради аграріїв Чортківського району, депутату Тернопільської обласної ради, керівнику ПАП «Дзвін», Заслуженому працівнику сільського господарства України Василю Градовому, голові громадської організації Чортківської спілки учасників АТО Сергію Гусаку, та рідним загиблих Героїв Чортківщини, повідомляє прес-служба РДА.
Преосвященний Владика Димитрій Григорак та священники різних конфесій освятили пам’ятник та відправили поминальну панахиду.
“Пам’ятна подія в нашому місті. Сьогодні ми вшановуємо тих, хто віддав своє життя за нашу свободу. Сергій Кульчицький воював за волю, за свободу і він загинув вільним», – зауважив Дмитро Григорак.
«Сьогодні вшановуємо пам’ять про всіх Героїв, які віддали своє життя за незалежну соборну українську державу, тих хто ціної власного життя проявив патріотизм і любов до України, української родини і сім`ї, від нищівного ворога який топче нашу землю», підкреслив Віктор Овчарук.
Військовий комісар Чортківського міського об’єднаного військового комісаріату, полковник Леонід Підручний нагородив за активну громадську діяльність, сприяння, зміцнення патріотичного духу в суспільстві та з нагоди відкриття меморіалу, подяками голови Тернопільської обласної ради:
Ольгу Богоносюк, Галину Громову, Тетяну Ільяшенко, Іванну Коцюк, Надію Кульчицьку, Івана Куриловича, Ганну Рущак, Марію Сторчак, Павліну Штуник.
За чітку громадську позицію та дієву волонтерську діяльність, допомогу Збройним Силам України нагородили пам’ятною іменною особистою зброєю, наганом Флобера— Сергія Гусака, Василя Градового, Василя Вислоцького.
Почесною подякою нагороджено капітана запасу Шихмагомедова.
Участь в урочистостях взяли: народний депутат України VIII скликання Олег Барна, голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук, депутати Тернопільської обласної ради Василь Градовий, Василь Вислоцький, Любомир Білик, Володимир Заліщук, заступник голови Тернопільської обласної адміністрації Світлана Беспоповцева, начальник управління з питань внутрішньої політики, релігій та національностей Тернопільської обласної адміністрації Ігор Кульчицький, перший заступник голови райдержадміністрації Іван Заболотний заступник голови райдержадміністрації Йосифа Овод, голова районної ради Віктор Шепета, міський голова Володимир Шматько, аграрії Чортківщини, полковник Олександр Варакута, командир роти спецпризначення, полковник Вячеслав Кравчук, голова волонтерської організації Схід та Захід єдині старшина Василь Конько, підполковник Валерій Колья, солдат нацгвардії Олександр Лотовський, побратими загиблого, родини загиблих Героїв Чортківщини, священнослужителі, волонтери, ветерани, місцева громада, ЗМІ, та дружина легендарного гвардійця Надія Кульчицька.
В знак вшанування пам`яті Героям присвятили хвилину мовчання, поклали вінок слави та квіти.

*
Довідково.

Сергій Кульчицький народився 17 грудня 1963 року в місті Веймар, нині Німеччина (тоді Німецька Демократична Республіка), де на той час в Групі радянських військ у Німеччині проходив службу його батько, Петро Іванович, офіцер Збройних Сил СРСР, виходець із села Чорнокінці Чортківського району Тернопільської області. 1967 року батька перевели до Далекосхідного військового округу, тож дитинство Сергія та його молодшого брата Ігоря пройшло у військових містечках різних гарнізонів. З дитинства Сергій Кульчицький мріяв стати офіцером, як батько (він пішов у відставку у званні майора, помер 2003 року у 79-річному віці).
1979 року, після закінчення 8-го класу Сергій Кульчицький без відома батьків подав документи в Уссурійське суворовське військове училище, закінчивши його у 1981 році. 1985-го у званні лейтенанта закінчив з відзнакою Далекосхідне вище загальновійськове командне училище, де навчався у підрозділі, що готував офіцерів морської піхоти, весь період навчання був старшиною курсу. Для проходження служби відправився за Полярне коло в селище Печенга-І Мурманської області.
Перед тим як розпочати офіцерську службу одружився з Надією Богданівною Дребіт, з якою він познайомився три роки тому в Чорнокінцях на Тернопіщині.
Молодий лейтенант Кульчицький мав І розряд з бігу та лижних гонок, І розряд з подоланням смуги перешкод і гирьового спорту. В рукопашному бою переважав одночасно двох-трьох супротивників… Детальну інформацію про Героя можна знайти в соціальних мережах.
Сьогодні дружина Надія Богданівна і син із сім’єю мешкають у Львові. Невістка — Ірина Кульчицька — заступник командира 3-ї роти 1-го батальйону нової патрульної поліції Львова.

29 травня 2014 року на четвертому блокпосту поблизу міста Слов’янська Донецької області були розвантажені продукти харчування і проведена ротація особового складу. Повертаючись із району гори Карачун, вертоліт Мі-8МТ Національної гвардії України, на борту якого перебував генерал-майор Сергій Кульчицький, був обстріляний і підбитий терористами з ПЗРК. Під час падіння вибухнули паливні баки. Внаслідок катастрофи загинуло 12 осіб – шість військовослужбовців Національної гвардії, включно з двома членами екіпажу, і шість представників спецпідрозділу МВС України.

02

03

05

08

15

20

24

28

35

36

40

42

43

46

50

58

59

124

126

130

235

343

350

605

630

735

814

859

2803