У неділю, 29 липня, у рамках відзначення 76-ї річниці з дня смерті провідного діяча ОУН Дмитра Мирона – «Орлика» (5.11.1911 – 25.7.1942) у селі Рай відбулися заходи, організовані працівниками народного дому (завідувач Галина Лещишин).

Поминальну панахиду за упокій душі українського Героя, колишнього учня Бережанської гімназії, провідного діяча ОУН, одного з ідеологів українського націоналізму Дмитра Мирона – «Орлика», який народився в селі Рай, відслужив отець Олег Дідух. До погруддя славного земляка присутні поклали квіти й лампадки. Гуртківці Раївського народного дому Вікторія Гронь, Наталія Турковська, Вікторія Вох, Яна Стойко, Роксолана Пасюта, Станіслав Насткевич, Владислав Шершень, Тетяна Кузяк, Христина Базилевич, Соломія Стойко, Софія Чвартацька прочитали низку патріотичних поезій, серед яких – авторський вірш, написаний місцевою жителькою Дарією Ханик, присвячений світлій пам’яті «Орлика».
Учасники заходу говорили про надзвичайний героїзм Дмитра Мирона, зокрема про його легендарний твір «Ідея і Чин України» (1940 р.), виданий у підпіллі під псевдонімом Максим Орлик, що кілька десятиліть перебував у таємних «спецхранах під московським караулом у тюрмі» за № 7612, уперше перевиданий в Україні 2001 року з нагоди 90-ліття з дня народження Дмитра Мирона. «Ідея і Чин України» – важливий історичний документ політичної думки керівників визвольного руху, найбільш ґрунтовний і докладний популярний виклад ідеології, теорії, тактики та мети українського націоналізму 30-х років минулого століття. У своїй праці автор показує глибинне коріння, органічність і традицію українського націоналізму, історичний шлях його боротьби й утвердження, викладає його світогляд і мету.
«Нація – це вищий ступінь розвитку народу. Це ідейно-політичне оформлення й завершення народу. Нарід стає нацією, коли витвориться у нього спільна воля й ідея творити власне життя, політично себе оформити, коли усвідомить собі своє історичне покликання… Нація – це не лише біологічно-психологічний, суспільно-історичний і духовно-етичний твір, але це також політичний твір, що проявляється у волі й здібності керувати самим собою, творити власне самостійне життя, творити власну державу. Тільки через державу нація виступає як самостійний предмет історії, як суверен. Нація є джерелом і підставою найвищої неподільної державної влади»,– наголошував Д.Мирон.
Невеликий наклад цього видання швидко вичерпався, тож до 75-річчя загибелі автора та ювілею УПА працю було перевидано знову. Спонсорами книги в 2001 році стали учасники визвольних змагань з діаспори – Юрій Борець з Австралії, Святомир Фостун, Осип Довбуш з Англії та інші достойники.
Діяльність «Орлика» і нині досліджується науковцями й політиками. Публікації про відомого націоналіста можна знайти у виданнях «Бережанська Земля», «Бережанська гімназія», тематичних збірниках, ЗМІ, Інтернеті. Про громадсько-політичну й журналістську діяльність референта Крайової Екзекутиви ОУН, публіциста Дмитра Мирона можна дізнатися з інформаційних джерел у музеях, гімназії, архівах. У Бережанському краєзнавчому музеї, зокрема, є світлина пластового оркестру, учасником якого був Д.Мирон, фотокопія обкладинки журналу «Ідея і Чин» (видавництво Проводу ОУН, 1942) й інші цікаві експонати, що засвідчують незламність патріотичного духу, нескореного серця видатних діячів українського національно-визвольного руху. Під час Другої світової війни, 1941 року, «Орлик» очолив Північно-східну групу ОУН(б), яка активно діяла у Наддніпрянській Україні. Із жовтня 1941 року був Крайовим Провідником ОУН на Осередньо-Східно-Українських Землях (ОСУЗ). 25 липня 1942 року на розі Фундуклеївської і Театральної (зараз –Б. Хмельницького та Лисенка) в Києві його схопили гестапівці. Був убитий під час спроби втечі.
Патріотична громада Бережанщини пишається тим, що 1997 року в столиці України на стіні Національної опери України, поблизу місця загибелі Дмитра Мирона-Орлика на його честь встановлено меморіальну дошку, що увічнює пам’ять про знаменитого земляка, з написом: «На цьому місці від рук гестапівських агентів загинув Крайовий Провідник ОУН на східноукраїнських землях Дмитро Мирон «Орлик».
Слава незламним українським Героям!

Тетяна Бідзіля, м. Бережани.