Культурно-соціальний проєкт «Раку боятись не можна» (хештег #рак_боятись_не_можна) створений восени 2020 року з ініціативи дніпропетровської письменниці, видавчині та культурної діячки Марії Дружко, членкині Національної спілки письменників та Національної спілки журналістів України, координаторки мистецького проєкту «VivArt».

Мета проєкту – психологічна підтримка людей з онкостатусом. У рамках проєкту «Раку боятись не можна» відбувається співпраця психологів, арт-терапевтів та митців з людьми, що пережили онкологію або зараз проходять курс лікування. Учасники проєкту на волонтерських засадах допомагають онкоодужуючим адаптуватися у суспільстві, реабілітуватися після активної фази лікування та віднайти психологічну рівновагу. З метою підтримки людей з онкостатусом створено facebook групу «Онкопереможці разом» та впроваджено Всеукраїнський літературний конкурс «Раку боятись не можна».

Перший літературний конкурс «Раку боятись не можгна» відбувся 2020 року. До участі у ньому подали заявки поети і прозаїки з різних куточків України, серед н их як і професійні письменники, члени НСПУ (Євген Безус, Ольга Полевіна, Сніжана Біла, Юлія Купіч, Юлія Бережко-Камінська), так і початківці (Тетяна Левченко, Юлія Перегуда, Яна Ловчинська). Багато хто з авторів пережив онкологію чи має родичів з онкостатусом, тому соціально-літературний конкурс «Раку боятись не можна» став для них своєрідним арт-терапевтичним етапом.

За підсумками конкурсу у 2021 році було видано однойменний альманах, куди увійшли твори переможців та фіналістів з усієї України.

Волонтерами проєкту «Раку боятись не можна» стали також художниця із Запоріжжя Карина Бойко, чиї ілюстрації прикрасили гостро соціальний альманах, та актори Кам’янського музично-драматичного театру ім. Лесі Українки Марина Юрченко, Валентина Галенко, Анна Макеєва, Артур Данилюк та ін. Завдяки акторам вірші співавторів «#рак_боятись_не_можна» проникливо зазвучали на весь онлайн простір.

Нещодавно Марія Дружко та її команда подарували альманах «#рак_боятись_не_можна» учасникам 20-ого всеукраїнського онкологічного форуму «Рожевий жовтень»-«Здоров’я жінки понад усе», що відбувся у Києві 01-02 жовтня 2021 року за ініціативи Всеукраїнської громадської організації «Разом проти раку» (голова Лариса Лопата).

Учасники форуму вдячно прийняли цей подарунок і повезли незвичайну книжку по різних куточках України. Так було відсвятковано першу річницю унікального культурно-соціального проєкту «Раку боятись не можна».

Еліна Заржицька

244415012