Знайомство із доробком Антона Григорука відкриває можливість проникнути в особливу духовно-естетичну сферу, де панує гармонія, злагодженість усіх сторін буття, де відчувається прагнення автора подарувати людям щось таке, що їм іще не відоме або чого вони за щоденними клопотами не помічають. Кожна робота віддзеркалює поетичність душі, непере-січність натури, а його індивідуальна мистецька система тотожна тим уявленням про красу світу, своєї Вітчизни та її культури й історії, за якими творчість художника кваліфікується як суттєво українська за змістом і формою національного світогляду.

Сфера образотворчої діяльності Антона Григорука достатньо широка. Насамперед — це акварельний та олійний живопис: пейзажі, портрети, натюрморти,жанрові композиції. А ще — книжкова і станкова графіка, ілюстрування книг для дітей, монументальна творчість. Його життя — 50 років педагогічної і творчої роботи — це немовби щире освідчення в безмежній і безкорисливій любові до своєї землі, її людей, до України, плекання молодого покоління художників, які своєю мистецькою працею прославлятимуть рідну Батьківщину у себе вдома й у близьких та далеких земних світах.
Він з тих митців, які постійно гостро відчувають внутрішній зміст і необхідність творення для здійснення мети і свого покликання.
За правом мистецтва утверджуючи своє бачення світу, Антон Григорук закликає до бережного ставлення до природи, людяності наших стосунків, відродження споконвічних цінностей, які були міцним підмурівком народної моральності, апелює до відновлення й розчищення замулених джерел національної культури.
Одна із граней творчого обдарування А.А.Григорука — його монументальні роботи.
У 1998 році він виграв конкурс проєктів реставрації та реконструкції монументального оформлення замкових споруд у Франції і був офіційно запрошений для участі в роботах із відновлення фрескових розписів, мозаїчних та вітражних творів муніципальних замків м. Рамбуйє біля Пари-жа (1999-2002). У цей час виконав окремі роботи у Версальському палаці та здійснив за власним проєктом весь комплекс реставраційних робіт у приватному будинку посла Франції в Алжирі в м. Марлі ле Руа.
У 80-90-х роках минулого століття Антон Григорук багато працював і в Україні, здійснив оформлення інтер’єрів та екстер’єрів громадських і храмових споруд в Івано-Франківській, Чернівецькій, Дніпропетровській, Закарпатській, Тернопільській областях.
Одночасно з живописом і монументальним мистецтвом художник уже впродовж багатьох років захоплюється графікою. Він виконав немало робіт у жанрі ліногравюри, здійснив художнє оформлення більше 50 книг українських і зарубіжних авторів, зокрема Т.Шевченка, Марійки Підгірянки, М.Близнюка, Д.Арсенича, О.Масляника, В.Григорака, О.Лупула, Д.Коренюка (Румунія), Л.Калинця (Іспанія), літературознавчі, культурологічні та дитячі книги дружини — Аделі Григорук, письменниці, члена НСПУ.
Антон Григорук написав портрети відомих в Україні людей — класиків літератури і мистецтва Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки, Андрія Малишка, Тараса Мельничука, композитора Володимира Івасюка, сучасних письменників Ольги Базалії, Миколи Близнюка, Омеляна Лупула, Аделі Григорук, двічі Героя України Семена Поташника, відмінника енергетики України Софії Угрюмової, лікаря Олександра Сем’яніва, книговидавця Михайла Павлюка та ін.
Його творчість добре відома поціновувачам прекрасного. Свої роботи митець експонував на колективних виставках в Україні та за кордоном — у Косові, Обертині, Коломиї, Івано-Франківську, Львові, Києві (2005, «Автентика і час»), Тернополі, Сімферополі, Москві (1986,1989), Сургуті (1986,1989 — «Барви Карпатських гір»), Дніпрі, Рамбуйє (Франція, 1999,2000 — «Світ у дзеркалі мистецтва»), Фюрзені (Німеччина, 1998 «Виставка образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва викладачів Косівського коледжу ПДМ»), Жешуві, Тарнові (Польща, 1992, 1994), Нанті (2000 – «Гармонія»).
Антон Григорук — учасник Всеукраїнських художніх виставок у м. Харкові 2003, 2014, 2015, 2016-го років та м. Одесі 2009, 2015-го років.
У творчому доробку художника дванадцять персональних виставок, останні в Косові (2018), Коломиї (2019), Верховині (2019), Літературному музеї Івана Франка в Криворівні (2020).
Його твори репродукувалися в журналах «Перевал», «Німчич», «Гуцули і Гуцульщина», «Ѓражда», «Гарний настрій», газетній періодиці.
Окремі роботи митця зберігаються в художніх галереях, музейних та приватних колекціях України, Росії, Польщі, Франції, Англії, США, зокрема в Косівському музеї народного мистецтва і побуту Гуцульщини, Музеї історії медицини (Одеса), Музеї Фонду культури України (Київ), Музеї вишивки М.Струтинського (Косів) та ін.
Антон Григорук виховав багато талановитих художників — викладачів спеціальних і загальноосвітніх закладів, учасників та лавреатів міжнародних, всеукраїнських конкурсів, обласних, районних молодіжних фестивалів творчості. Його учнями є відомі художники Богдан Струк (США), Ігор Фурлет, член НСХУ (Київ, художній фонд), Руслан Малець (м. Городок), викладачі Косівського училища прикладного і декоративного мистецтва Іванна Парипа — викладач рисунку, живопису; Оксана Коваленко — викладач рисунку, живопису, пластичної анатомії; Ігор Барановський — викладач рисунку, живопису, композиції; Юлія Стефурак — викладач Коломийської художньої школи; учитель образотворчого мистецтва Рожнівської школи-колегіуму Роза Герц (Косівський район Івано-Франківської області), талановита молода художниця Наталія Юрова, студенти Краківської академії мистецтв Юлія Поселюжна та Юлія Ангелюк.
Антон Григорук — член Національної спілки художників України та Спілки художників «Клуб українських митців».
Він нагороджений численними грамотами, подяками та дипломами. У 2018 році брав участь у Всеукраїнській програмі «Золотий фонд нації», став дипломантом цієї програми й удостоєний Диплома та Сертифіката. У цьому ж році за участь у Міжнародній програмі «Мистецький Олімп» нагороджений медаллю « За високий професіоналізм».
У кожній роботі митця, в якому б стилі вона не була виконана, відчувається майстерне володіння виражальними засобами, тонкість колірних поєднань, мальовнича поліфонія, в якій виразно звучить кожен елемент зображення і твір у цілому.
Художник любить писати на пленері, як відомі колористи Клод Моне, Огюст Ренуар, Валентин Сєров, Микола Мурашко, яких він має за взірець у творчості, і як його вчителі — чудові живописці Олександр Волков та Анатолій Калитко, яким завдячує своїм розумінням колористики, чуттям нюансів, гармонією відтінків.
Усе надбане в процесі творчої діяльності Антон Григорук також щиро передає своїм вихованцям — студентам відділу художнього розпису Косівського фахового коледжу прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв.
Другого травня цього року художник відзначив свій високий життєвий ювілей. Нехай же доля подарує йому ще багато творчих звершень, а Господь щедрою рукою поблагословить його майбутні літа!

Марія РОЖОК,
м. Косів

«Борітеся, поборете» (2018. Графіка. 40х60)

«Борітеся, поборете» (2018. Графіка. 40х60)

 

«В'язні Гулагу» (2005. Ліногравюра . 34х49).

«В’язні Гулагу» (2005. Ліногравюра. 34х49).

 

«Дорога в Сибір» (2005. Ліногравюра. 36х25).

«Дорога в Сибір» (2005. Ліногравюра. 36х25).

 

«Ми об камінь точили мечі» (2006. Авторська техніка. 32х50).

«Ми об камінь точили мечі» (2006. Авторська техніка. 32х50).

 

«Різдвяна Маланка» (2008. Авторська техніка. 34х43).

«Різдвяна Маланка» (2008. Авторська техніка. 34х43).

 

«Бузкове цвітіння» (2005. Полотно, олія. 80х100). (2)

«Бузкове цвітіння» (2005. Полотно, олія. 80х100).