У День Соборності України, 22 січня, в читальному залі Бережанської центральної районної бібліотеки за організації Бережанської філії КС «Вигода» та бібліотеки відбулися різдвяні літературні посиденьки «Весь світ веселиться – Бог одвічний народився».

Зі звичаями та обрядами різдвяно-новорічного циклу присутніх ознайомили ведучі, працівники бібліотеки Надія Цвікович та Марія Хрептак. Щедро засівав та віншував присутніх на здоров’я, щастя й добро юний засівальник, учень 8 Б класу першої міської школи Роман Боднарчук. Із великим захопленням на вечорницях слухали колядки та щедрівки у виконанні читачки бібліотеки Стефанії Колесник – колишньої вчительки музики, знавця старовинних релігійних, ліричних пісень, унікальних українських колядок і щедрівок, зокрема повстанських.
Змістовним та цікавим був виступ поетеси, художниці, педагога, члена Спілки християнських письменників України, літературно-художнього об’єднання «Хвилі Стрия», члена КС Вигода, уродженки с. Рогачин Бережанського району, мешканки м. Стрий – Марії Звіришин, зустріч із якою організована за сприяння Бережанської філії кредитної спілки «Вигода». Про творчі доробки Марії Звіришин присутнім розповіли керівник Бережанської філії кредитної спілки «Вигода» Марина Футерко, журналіст, член НСЖУ Тетяна Будар, педагог Уляна Семчишин. Наша землячка натхненно читала свої віршовані й прозові твори зі збірок «Замріяні обрії», «Завтра, як і вчора» та інших, розказала про творення художніх картин. Шанувальники творчості п. Марії знайомі з її поетичними доробками (збірки «З любов’ю до людей», «Ностальгія», «Музика слова», «Незгасиме полум’я», «Світ очима дитини», «Ідилії мрій і реалій»), адже були учасниками творчих зустрічей із поетесою в музеях та бібліотеці, чули її виступи по радіомовленню. У збірці «Завтра, як і вчора», приміром, авторка в стилі вільного віршування закликає цінувати кожну мить життя, насолоджуватися принадами світу, що нас оточує.
До глибини душі присутніх вразили й авторські твори поетеси, заступника директора з навчальної та навчально-методичної роботи, доцента Відокремленого підрозділу Національного університету біоресурсів і природокористування України «Бережанський агротехнічний інститут» Стефанії Білик.
Гості заходу з цікавістю оглянули книжкові виставки «Дивосвіт різдвяних свят» та «Українська Соборність: сторінки історії» (до річниці Соборності України), а також мистецький доробок М. Звіришин.
На завершення зустрічі присутні радо поласували смачними пампушками. У святковій домашній атмосфері ще довго лунали улюблені в нашому краї колядки та щедрівки.

Тетяна Бідзіля, м. Бережани.
Фото автора.

М.Звіришин

у бібліот

у рай. бібл

у рай. бібліот

у рай.бібл

літ.посид

М.Звіриш