На території єврейського цвинтаря в м. Бережани 11– 13 липня працювала епіграфічна експедиція магістерської програми з юдаїки Києво-Могилянської академії під керівництвом професорів цього вищого навчального закладу Віталія Черноіваненка і Таїсії Сидорчук, за участю експертів з епіграфіки Катерини Малахової та Олександри Фішель, студентів НаУКМА. Основним завданням магістрантів НаУКМА було документування написів, викарбуваних на мацевах – надгробних плитах, значна частина яких, на жаль, зруйнована або напівзруйнована.

Поховання на єврейському цвинтарі в Бережанах, за деякими даними, здійснювалися з початку 17 століття до Другої світової війни.
Міський голова Володимир Музичка, його заступник Олег Захарків, директор Державного історико-архітектурного заповідника (ДІАЗ) у м. Бережани Василь Зорик, провідні спеціалісти відділу культури, туризму та релігій міської ради Ірина Хомецька і Мар’яна Гура, головний інженер БМКП «Господар» Степан Гриник зустрілися з керівником експедиції Віталієм Черноіваненком та обговорили ряд питань щодо сприяння у проведенні дослідницьких робіт на території єврейського кладовища. Благоустрій на території єврейського цвинтаря проводили працівники БМКП «Господар» (директор Михайло Хомецький).

За словами заступника міського голови Олега Захарківа, під час науково-дослідницької роботи учасники експедиції використовували карту, де нанесено місця поховань  (десь кілька сотень), які частково збереглися. Автором схеми є геодезист Григорій Аршинов (м. Острог Рівненської області). Під час дослідження написів на мацевах знайшли могилу Шалома Мордехая Га-Коена (? – 1630), першого рабина Бережан. Не можна залишити поза увагою той факт, що в 90-х рр. 20 століття на єврейському цвинтарі було збудовано огель (cклеп), де поховано хасидського цадика (праведника), засновника династії бережанських хасидів, рабина Мешулама Шраґу Файбуша (1810 – 1874 рр.).

Тетяна Бідзіля, м. Бережани.

36992469_1864721956907640_7428792936600436736_o

One Response