У Києві пройшов прем’єрний показ документального фільму «Справа «Рифи» режисера Олени Мошинської.

Назву стрічці дала агентурна справа «Рифи» з розсекречених архівів Служби безпеки України. «У 33-х томах справи № 9113 задокументовано, як радянська влада нищила Греко-католицьку церкву та Патріарха Йосипа Сліпого. За визволення великого Українця з радянських концтаборів вели перемовини президент США Джон Кеннеді та Папа Римський Іван ХХІІІ», – написав у своєму фейсбуці екс-голова СБУ, лідер Руху «Справедливість» Валентин Наливайченко.

Фільм «Справа «Рифи» охоплює період з 1939 по 1963 роки та розкриває невідомі широкому загалу обставини арешту, ув’язнення та звільнення Йосифа Сліпого. До стрічки ввійшли свідчення учасників та очевидців подій, коментарі істориків з України, Італії, США, унікальні кадри кінохроніки, які знімальна група розшукала в українських та іноземних кіноархівах. Самі ж архіви були розсекречені та передані церкві у 2008 році.

«Я вдячний тим колегам у Службі безпеки України, з якими ми розсекретили багато документів про репресії над церковнослужителями, зокрема, більше 240 документів про стеження за греко-католицькими священиками, їхні допити і вибиті катуваннями свідчення, про які доповідали Хрущову. Але правду не вдалося ані замовчати, ані спинити…

Йосип Сліпий для нас – це сила Віри, сила Духу, сила Українського Світу”, – прокоментував вихід стрічки на великі екрани Валентин Наливайченко. 

Нагадаємо, робота над фільмом розпочалася в 2015 році, зйомки проходили в трьох країнах.

_IVA5767