Відколи переїхала з Рівного, відтоді привертають чутки і думки з приводу переведення і закриття Кременецького ботанічного саду. Одні говорять про одне, другі – про друге.

Йдеться про дев’ятнадцяте століття, коли ботанічний сад у Кременці був на вершині розвитку. І припадає це на період, коли існував при Волинському Ліцеї. У багатьох джерелах, як книжних, так інтернетних, трапляються твердження про те, що Кременецький ботанічний сад після 1832 року разом із ліквідацією Ліцею закрили.
У розпорядженні царського уряду від 23 травня 1833 року зазначено (цитуємо мовою оригіналу): «По высочайшей воле, последовавшей в августе 1831 г., Волынский лицей, находившийся в Кременце, закрыт, а по всеподанейшему докладу бывшего министра народного просвещения 12 апреля 1832 г. повелено перевести оный из Кременца в Киев».
А в царському наказі від 8 листопада 1833 р. читаємо таке: «Признали мы за благо по переводе Волынского лицея из Кременца в Киев преобразить оный в высшее учебное заведение».
Отже, тут однозначно йдеться не про ліквідацію, а про переведення Ліцею до Києва. До речі, спочатку планувалося створити і Ліцей св. Володимира, і Інститут права, але все-таки вирішили, що тільки університет. У створеному на основі Кременецького ліцею Університеті св. Володимира був, крім філософського, також юридичний факультет.
Ліцей із Кременеця було перевезено, переведено з усіма інституціями: школою механіків та землемірів, конвіктом для бідних і друкарнею. У місто над Дніпром перебрались і кабінети, бібліотека та ботанічний сад. До Києва перевели також викладачів Ліцею, зокрема В. Г. Бессера, А. Л. Андржейовського та його учнів.
Офіційне рішення про перевезення ботанічного саду, що існував при Ліцеї в Кременці, до Києва, було прийнято 8 серпня 1833 року.

Юлія Бондючна.