Із містом Стрий тісно пов’язане життя Володимира Лукича Левицького, в якому він працював нотаріусом після закінчення Львівського університету. В. Левицький – український письменник, літературознавець, видавець, юрист, громадський діяч, почесний член «Просвіти», дійсний член Наукового товариства імені Тараса Шевченка.

Народився Володимир Лукич 2 вересня 1856 року, а помер 6 жовтня в 1938 році. Похований у Львові на Личаківському кладовищі.
Із 1875 року брав активну участь в українському літературному процесі Галичини. Значну увагу приділяв налагодженню літературних і культурних взаємин з Наддніпрянською Україною. Цього ж року в альманасі «Ластівка» з’явилися невеличкі оповідання «Премудрий жид» та «Музика у вовчій ямі», загадки для дітей. У 1880 Володимир Лукич опублікував у журналі «Зоря» історико-літературознавчу розвідку про Марусю Чурай.
Чимала за вагою й обсягом редакторсько-видавнича діяльність В. Левицького. У 1881 році разом з Іваном Франком він склав антологію української поезії. Був співредактором журналу «Друг» і альманаху «Дністрянка» (1876). Письменник є редактором першого, написаного українською мовою, популярного юридичного довідника для селян «Руський правотар домовий» разом з Юліаном Сельським), альманахів «Ватра», журналу «Зоря».
В. Левицький спеціалізувався на виданні щорічних календарів «Просвіти» з літературними додатками до них. Ці додатки виходили окремими відбитками як альманахи: «Квітка», «Рідний зільник», «Левада», «Рідна стріха» та інші. Характер цих видань був просвітянсько-народовський. У них, зокрема, публікувалися оповідання Івана Франка, переклади з Генріха Гайне, твори Лесі Українки, Агатангела Кримського, байки Леоніда Глібова, статті Євгенії Ярошинської, історичні поеми Степана Руданського: «Гетьман Іван Скоропад», «Вельямін», «Мініх», «Павло Полуботок».
Отже, з повним правом можна вважати Володимира Левицького, письменника і літературознавця, який чимало років мешкав у славному підгірському Стрию, одним із фундаторів філологічної науки в Галичині.

Зиновій Бичко, мовознавець, член НСЖУ,
м. Львів