Із нагоди третьої річниці Революції Гідності у Бережанах 21 листопада пройшли заходи за участі духовенства, учасників Майданів та АТО, керівництва району та міста, представників громадськості, установ та організацій, місцевих навчальних закладів, зокрема студентів і викладачів ВП НУБІП України «Бережанський агротехнічний інститут», агротехнічного коледжу, учнів і вчителів міських шкіл, військовослужбовців військової частини А 1461.

Біля меморіальної дошки Героя Небесної Сотні Устима Голоднюка, на території агротехнічного інституту, відбулася поминальна панахида за Героями Небесної Сотні, загиблими в зоні АТО новітніми українськими Героями, нескореними борцями минулих визвольних змагань, яку відслужили отець-декан Михайло Бугай та о. Володимир Зайчук.
Хвилиною мовчання, квітами й запаленими лампадками присутні вшанували світлу пам’ять колишнього студента агротехнічного інституту, уродженця Збаража, Героя Небесної Сотні Устима Голоднюка та всіх Героїв, полеглих за гідність і свободу українців.
Про героїку українців під час Революції Гідності та її уроки розповів у виступі кандидат історичних наук, доцент кафедри гуманітарних дисциплін ВП НУБІП України «Бережанський агротехнічний інститут» Богдан Луговий. Зворушливо звучали «Пливе кача», патріотичні гасла «Слава Україні!», «Героям слава!», вірші про Героїв Майдану, які віддали своє життя за майбутнє України.
У День Гідності та Свободи запалені лампадки, квіти шани й пам’яті школярі й педагоги, бережанські активісти поклали також до меморіальної дошки та могили учасника АТО, славного Героя Олександра Філя.
У краєзнавчому музеї, в залі, де розміщена виставка «Революційний дух Майдану», до 3-ї річниці Революції Гідності відбулася зустріч-спогад, модератором якої був старший науковий співробітник музею Сергій Люшняк. Спогадами трирічної давності про події Революції Гідності ділилися активісти-майданівці Василь Фанга, Василь Калинюк, Володимир Музичка, Олександр Коковін, Олег Захарків, Петро Гончар, Володимир Петровський, переселенка з окупованої території Донбасу (м. Макіївка) Тетяна Садова та інші. Участь у заході брали голова районної ради Василь Білик, заступник міського голови, учасниця Майданів, дружина добровольця АТО Марія Бойко, представники влади, громадсько-політичних організацій, молодь і старше покоління бережанців, які брали участь у численних мітингах на Євромайданах Києва, Тернополя й Бережан. Наші краяни змогли усвідомити злочинну сутність тодішньої влади, не побоялися стати із нею на поєдинок. Дискутуючи, учасники зустрічі акцентували на героїчних вчинках і подвигах українців, зокрема наших земляків, під час Революції Гідності й АТО – жорстокої війни на сході України з московськими терористами-нелюдами, у протистоянні з якими стоять мужні воїни, захищаючи гідність свого народу, незалежність і територіальну цілісність України. Активісти критикували владу за помилки й недопрацювання, висловлювали надію на те, що замовники й виконавці кривавої розправи над учасниками Євромайданів понесуть заслужене покарання. Сподіваймось, що Україна матиме гідне майбутнє в колі європейських народів. Але для цього треба діяти – змушувати владу виконувати свої обіцянки, поборювати несправедливість,
22 листопада мистецьку арку ратуші прикрасила виставка змістовних, зворушливих фотосвітлин «Майдан, що змінив Україну», на яких упізнає себе чимало бережанських патріотів-майданівців.
У часи важких випробувань маємо бути свідомі того, що лише в єдності дій можна досягти величної мети – побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки. Майдан змінив Україну. Нехай над нашою рідною землею завжди сяє прапор Гідності й Свободи!

Тетяна Бідзіля, м. Бережани.

dscn0167-1

dscn0174

dscn0178

dscn0185

dscn0191

dscn0197

dscn0200

dscn0219