Преображення Господнє — свято, що відзначається на спомин про велику подію у житті Ісуса Христа, що описана в Євангеліях, – таємниче Преображення (перетворення), явлення Божественної величі й слави Христа на горі Фавор.

Свято Преображення Господнього існувало вже в IV ст., про що свідчать повчання і слова Єфрема Сіріна й Іоанна Золотоустого. Мати Костянтина Великого, свята рівноапостольна Єлена, побудувала на горі Фавор храм на честь Преображення, зруйнований у XII ст. Салах-ад-діном. Це свято припадає на суворий Успенський піст, проте цього дня дозволяється споживати рибу, олію та вино.
В народній традиції свято Преображення Господнього частіше називають святом Спаса, а також, Яблучний Спас та Другий Спас. Це одне з найбільших хліборобських свят, що символізує закінчення жнив та завершення літа. Його ще називають святом врожаю.
В цей день у церквах святять груші, яблука, виноград, мед і обжинкові вінки або жмут колосся жита й пшениці.
Празникують сьогодні і на Чортківщині. Зокрема, храмове свято відзначають жителі села Білобожниця та парафіяни і чорноризники Преображенського монастиря оо. Василіян у Чорткові. Яблучний Спас повинен нагадати нам усім про важливість духовного преображення, у молитовному єднанні шукати дорогу до Бога і спасіння своїх душ.