21 липня до Бережан після дворічної реставрації повернувся образ Святого Миколая Чудотворця.

Пам’ятку історії та культури (17 – 18 ст., автор невідомий. матеріал – дошка, левкас, олійно-клеєва темпера), за словами отця-декана Михайла Бугая,  кілька років тому знайшли в незадовільному стані в колишньому монастирі Бернардинів (нині церква Пратулинських Мучеників). За зібрані кошти вирішили оновити старовинну ікону солідного розміру, звернувшись до львівських фахівців.

Реставрацію проводили в науково-дослідному секторі Львівської академії мистецтв практичні реставратори Василь Карпів, Софія Чорна та Володимир Мудрик. Василь Карпів, який того дня побував у Бережанах, пишається успішною кропіткою роботою. Вважає, що бережанцям пощастило мати в своєму храмі таку чудову духовну реліквію, якій і надалі поклонятимуться ревні християни.

Парафіяни радіють, що чудотворний образ знову в Бережанах. Зараз він тимчасово в Церкві Пресвятої Трійці, де вже біля нього линуть до Бога щирі молитви, а згодом повернеться в свою обитель  – у церкву Пратулинських Мучеників на території виховної колонії (колишній костел св. Миколая монастиря Бернардинів).

Тетяна Бідзіля.

Фото автора.

.

Фото до реставрації. Загальний вид.

Фото до реставрації. Загальний вид.

 

В процесі консервації. Укріплення фарбового шару.

В процесі консервації. Укріплення фарбового шару.

 

DSCN2984

DSCN2985

DSCN2987

DSCN2992

DSCN2993

DSCN2995

DSCN2996

DSCN2997

DSCN2998