Президент звернувся до українців з нагоди Дня героїв Крут.

Петро Порошенко оприлюднив звернення до Дня пам’яті Битви під Крутами.
“Сьогодні ми вшановуємо подвиг молодих українців – старшин і юнкерів Першої Київської юнацької школи ім. Б.Хмельницького, бійців студентського куреня Січових стрільців – студентів київських вишів і гімназистів старших класів”, – йдеться у зверненні.
“29 січня 1918 року, незабаром після проголошення незалежності Української Народної Республіки, вони на кілька днів зупинили просування на Київ московсько-більшовицької орди”, – заявив президент.
“Тепер, як і майже 100 років тому, країна, яка мріє імперськими амбіціями, не може змиритися з існуванням незалежної України. Нині, як і тоді, Росія розв’язала війну і заперечує свою агресію, намагаючись поширити у світі міф про внутрішній конфлікт у нашій країні”, – додав Порошенко.
“Окремо хочу звернутися сьогодні до наших воїнів, які у складі Збройних Сил, Національної гвардії, Служби безпеки, Державної прикордонної служби, Національної поліції, які обстоюють наше право творити власну державу. Прийміть щиру подяку українського народу за вашу чесну і героїчну щоденну працю”, – зазначив президент.
Звернення оприлюднив і прем’єр Володимир Гройсман.
“Вклоняюся мужності юних героїв, які боролися за Україну. Пам’ятаємо!”, – написав Гройсман.
29 січня 1918 року у бою біля станції Крути на Чернігівщині – за 130 кілометрів від Києва проти армії Михайла Муравйова виступили малочисельні загони Української Центральної Ради.
Серед захисників були і п’ятнадцяти, і вісімнадцятирічні студенти та гімназисти.
Бій був нетривалий, але своє завдання загін Центральної Ради виконав – він затримав рух більшовицької армії у напрямку Києва.
Унаслідок зіткнення основна частина захисників Крут відступила до столиці, але частина загону гімназистів потрапила у полон і була розстріляна.