Премія ім. Дмитра Креміня присуджується щорічно до дня народження Дмитра Креміня — 21 серпня  громадянам України на конкурсних засадах за кращу поетичну книгу українською мовою. Засновниками Премії є: родина Дмитра Креміня та Довжанська територіальна громада Закарпатської області, за сприяння Національної спілки письменників України.

Грошова частина Премії виплачується переможцю у  розмірі  сто тисяч гривень.

На здобуття Премії висуваються нові оригінальні книги авторів, видані протягом останніх трьох років.

Щороку присуджується тільки одна премія. Автор може подати на премію лише одну книгу. Премія за рішенням журі може не присуджуватись.

Пропозиції щодо претендентів на здобуття Премії подаються до Оргкомітету творчими спілками, літературними об’єднаннями, національно-просвітницькими товариствами, редакціями періодичних видань, видавництвами, громадськими організаціями у сфері літератури. Автор може податися на премію самостійно.

Заявки приймаються з дня публікації оголошення до 1 липня 2023 року включно.

До Оргкомітету подаються наступні документи в паперовому та електронному вигляді:

-клопотання або заява автора щодо присудження Премії у довільній формі, яка повинна містити наступну інформацію: прізвище, ім’я та по батькові, число, місяць, рік народження, контактний номер телефону, адреса електронної пошти та покликання на соціальні мережі;

-письмова згода претендента на обробку персональних даних відповідно до Закону України “Про захист персональних даних”;

-три примірники книги та книга в електронному вигляді (формат ПДФ);

-копії відгуків та рецензій у засобах масової інформації на представлену книгу з покликанням на джерело публікації.

Документи, що подаються в електронному форматі, повинні бути оформлені належним чином:

Всі файли мають бути відправлені одним листом. У темі листа має бути вказано прізвище претендента та назва книги. Наприклад: Іваненко Іван_Мелодія Карпат

Кожен файл обов’язково має містити прізвище автора та бути оформленим за зразком.

Наприклад: заява_Іваненко Іван_Мелодія Карпат,

згода_Іваненко Іван_Мелодія Карпат,

відгуки_Іваненко Іван_Мелодія Карпат,

книга_Іваненко Іван_Мелодія Карпат.

У разі невідповідності поданих документів вимогам, визначеним вище, клопотання не розглядається. Оргкомітет не веде листування з претендентами на здобуття Премії.

Пакет документів у паперовому вигляді надсилається коштом відправника за адресою: Довге, Нова пошта, відділення №1, 068 531 2558, Кришеник Оксана та обов’язково дублюється в електронному вигляді на електронну адресу: premia.org@gmail.com .

Журі конкурсу складається з авторитетних письменників, літературних критиків, мовознавців та літературознавців і оновлюється щороку. Журі формує короткий список книг-претендентів, з якого, після ґрунтовного обговорення, вибирає переможця. Журі приймає рішення простою більшістю голосів відкритим голосуванням. Рішення журі затверджує Довжанський сільський голова.

Інформація про перебіг конкурсу та про його результати публікується у ЗМІ, на літературних сайтах та у соціальних мережах.

Премію переможцю на території Довжанської територіальної громади вручають 21 серпня Довжанський сільський голова Віктор Симканич та син Дмитра Креміня Тарас Кремінь.

Телефон для довідок: 097 688 1925 , відповідальна особа: Василь