У неділю, 1 липня, біля каплички пам’яті жертв сталінських репресій, що на вулиці Академічній у Бережанах, на території агротехнічного інституту, відбулося віче-реквієм, приурочене 77-ій річниці трагічних подій у Бережанській тюрмі НКВС.

У заходах брали участь керівництво району та міста, представники установ та організацій, громади краю, котрі у спільній молитві пом’янули невинно замучених енкаведистами земляків. Священики різних християнських конфесій відслужили панахиду за жертвами окупаційного режиму в супроводі хору церкви Пресвятої Трійці. Присутні схилили голови у скорботі, поклали квіти й засвітили лампадки біля каплички.
Жахливі події відбувалися в Західній Україні в кінці червня 1941 року, коли радянська влада поспіхом відступала з Галичини під натиском німецьких військ. За сучасними підрахунками на західноукраїнських землях сатрапами НКВС було замордовано понад 50 тис осіб, у бережанській катівні – до 1500 осіб. Останки 157 мучеників нині відомі й поховані родичами у декількох спільних могилах. Решта вивезені енкаведистами у невідомі місця. Тіла безневинних людей мали сліди жахливих тортур. Довгі роки мешканці Бережанщини берегли пам’ять про злочини комуністичного режиму. Ненависть до поневолювачів ніколи не зникала. Тільки з проголошенням незалежності України змогли відкрито говорити про це, гідно увічнити пам’ять про безневинні жертви тоталітаризму.
У 1992 році з ініціативи громадськості краю на фасаді будівлі колишньої в’язниці (нині один із корпусів агротехнічного інституту), над вікнами підвалів, де українські патріоти зазнавали тортур, встановлена меморіальна дошка на згадку про жертви кривавих подій 1941 року. В одній із колишніх камер смертників цієї будівлі діє кімната-музей пам’яті жертв сталінських репресій. Експозиція музею висвітлює факти страшних репресій тоталітарної радянської системи на Бережанській землі.

Тетяна Бідзіля, м. Бережани.