Нещодавно у Видавництві Олександри Гаркуші в Ужгороді побачив світ каталог «Майстерність, що успадковується поколіннями. Традиції Закарпаття» українською та англійською мовами, що значно розширить аудиторію читачів.

Каталог вийшов у рамках реалізації проєкту «Онлайн ХАБ для нематеріальної культурної спадщини Закарпаття», який здійснює комунальний заклад «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради за підтримки Українського культурного фонду. Це лише частина копіткої праці, спрямованої на збереження та популяризацію традиційної культури регіону, створення його туристичної привабливості.
Керівник проєкту – директор Центру культури Ганна Дрогальчук у передмові до видання пише: «Закарпаття – край, що вражає. Багатою історією, неймовірною природою, мальовничими горами, цілющими водами, гостинністю місцевих мешканців та самобутньою культурою. Тут є де відпочити, що подивитися і пізнати. Місцевий колорит поєднує у собі різні культури та традиції: музику, що надихає, старовинні, іноді містичні обряди, самобутні ремесла, принади місцевої кухні, які передаються із покоління в покоління. Все це – своєрідні пазли, що відтворюють унікальну карту Срібної Землі».
На сторінках каталогу цікаві описи та світлини різноманітних культурних практик, котрі й досі побутують у різних куточках Закарпаття та дивують нас своїми прадавніми витоками. Зокрема подано вовноткацтво Гуцульщини, ізянське лозоплетиво, лисичівське ковальство, перебірно-човникове ткацтво тощо. Детальнішу інформацію можна знайти на сайті nks.zakfolkcenter.info.
Над виданням попрацювали завідувачка відділу міжнародних зв’язків у галузі культурно-освітньої роботи та народної творчості Олеся Павлюк і завідувачка відділу народної творчості та аматорського мистецтва Олена Гайдук. Переклад англійською – Наталія Хомяк. Відповідальна за випуск Ганна Дрогальчук.

Володимир МИШАНИЧ,
провідний методист
комунального закладу «Обласний організаційно-
методичний центр культури» Закарпатської обласної ради,
член Національної спілки журналістів України