У читальному залі Бережанської центральної районної бібліотеки для дітей ім. Лесі Українки тернопільський історик, громадський діяч, щирий патріот України Олег Вітвіцький нещодавно презентував два авторські дитячі видання – «Повстанську абетку» і «Пригоди Алярмика та його друзів».

Автора та його творчість присутнім представили заступник голови районної ради Роман Висоцький та завідувачка бібліотеки для дітей, заступник директора Бережанської ЦБС по роботі з дітьми Ольга Чибрас.
У щирій невимушеній атмосфері історик Олег Вітвіцький розповідав школярам, педагогам, бібліотекарям, зацікавленим бережанцям про задум та реалізацію ідеї видання дитячих книжок патріотичної тематики у рамках проекту «Алярмик – український супергерой», про юного веселого вояка Української Повстанської Армії – Алярмика та його друзів, про боротьбу за волю України різних поколінь Героїв – від вояків УПА до незламних сучасних «кіборгів», учасників війни з російськими терористами на сході України.
«Повстанська абетка» (ідея і тексти Олега Вітвіцького, ілюстрації Любомира Бейгера), приміром, ще у 2013 році після виходу набула широкого розголосу в різних куточках України, навіть у Росії. Перший тираж книжки швидко розійшовся під час Революції Гідності. Путінські посіпаки заявляли, що замість «Букваря» в українських школах вивчатимуть «Бандерівську азбуку». Віршована розповідь про кмітливого Алярмика з гарними змістовними малюнками зацікавить і дорослих. До кожної літери абетки підібрані слова й терміни, що ілюструють історію національно-визвольних змагань українців під час Другої світової війни. «Повстанська абетка» перевидавалася чотири рази, вийшла у світ накладом понад п’ять тисяч примірників. «Пригоди Алярмика та його друзів» (тексти Олега Вітвіцького, ілюстрації Олени Волошинської) виходили двічі протягом року. Презентацій видань уже було чимало – від великих міст до шкільних аудиторій у невеликих селах.
Цікаво, у формі діалогу й вікторини, спілкувалися з автором учні 5 – 7 класів ЗОШ І-ІІІ ст. № 2. У подарунок переможці одержали нові книжечки.
Як наголосив під час зустрічі Олег Вітвіцький, презентовані книжки – лише стартовий етап проекту «Алярмик – український супергерой», і наступні етапи вже не за горами. У планах – створення шкільного приладдя, канцелярських виробів на цю тему, сувенірів, елементів одягу, нових видань, мультиплікації. Усі заходи відбуваються задля якісного патріотичного виховання українських дітей.

Тетяна Бідзіля.

DSCN9187

DSCN9188

DSCN9189

кн. Повст. абетка

кн. Приг. Алярм