Відвідання центру “Менора” у Дніпрі повернуло мене спогадами у середину двохтисячних…

Одержимі працею з відновлення історичної пам’яті українського народу, ми в СБУ розсекречували архіви КҐБ УРСР.
Як сьогодні пригадую страшний Фонд #13, де зберігалися документи про переслідування радянськими каральними органами єврейських організацій.
Не менш жахливими були матеріали Фонду #68, колекцію друкованих видань якого було створено на основі оперативного архіву колишнього КҐБ УРСР. Він містив і містить документи про розстріли євреїв у часи Другої світової…
Добре пам’ятаю і передачу іудейським релігійним громадам сувоїв Тори – рішення про це було прийняті у далекому 2007 р. Проти цього акту гідності і справедливості на смерть боролися комуністи…
Перед очима у мене і сьогодні знайдені нами документи, які свідчать, що українці та євреї спільно воювали проти радянського і нацистського режимів. Багато зробив для порятунку євреїв український праведник преподобний Андрей Шептицький, а дружина Романа Шухевича Наталія переховувала в своєму домі єврейську дівчинку Ірину Райтенберґ.
Всі ці добрі справи згадалися мені під час зустрічі з головним рабином Дніпра шановним Шмуелем Камінецьким і перегляду експозиції тутешнього музею – це було дуже важливе для мене незабутнє знайомство і спілкування.
Віднині експозицію музею доповнить передана мною книга “Голодомор 1932-1933 рр. в Україні”. Вона містить 155 документів та окремих справ, які були розсекречені у 2008-2010 роках.

Валентин Наливайченко, лідер Руху “Справедливість”

Менора
Наливайченко та Камінецький