У сонячних мелодіях позолоченого бабиного літа, в ніжних танцях жовтневого падолисту відшуміла «Брусилівська книжкова толока».

Такого формату літературно-мистецький захід відбувався в нашому славному козацькому містечку над Здвижень-рікою вперше. Напевно тому, перед початком Толоки було помітне хвилювання організаторів, якими виступили Брусилівська селищна об’єднана територіальна громада (голова Володимир Васильович Габенець) та Брусилівська районна рада (голова Ніна Анатоліївна Рафальська). Скажу відверто, я сам хвилювався не менше, бо не хотів підвести людей, які повірили в мою затію, тим паче, що скептиків і нитиків вистачало. І ось тепер, коли пристрасті трохи вляглися, емоції повисли хмарками на денці душі, а голова відійшла від святкового хмелю, можна з впевненістю сказати, що «Брусилівська книжкова толока» вдалася. Звичайно, були й недоліки, але ж ми знаємо, що ідеальне існує лише в уяві. Тож хочу найперше низько вклонитися своїм ЗЕМЛЯКАМ-БРУСИЛІВЦЯМ за гостинність і ту атмосферу свята, яку вони створили.
Так сталося, що останнім часом маленькі містечка і села випадають з культурного життя України. Це стосується і літератури, адже всі найбільш помітні книжкові заходи проходять у великих містах. Відтак втрачається зв’язок письменників із читачами, а сільські жителі фактично позбавлені можливостей долучитися до живого спілкування з «батьками» книги. Крім того, варто констатувати про негативну тенденцію на книжковому ринку України: щороку кількість читачів зменшується. А це в свою чергу призводить до того, що втрачається цікавість до книги, закриваються книгарні та бібліотеки. Врешті-решт, зникає любов до художнього слова.
Упродовж останнього десятиліття Огієнківський край по праву вважається духовною столицею Житомирщини, тож кому, як не брусилівцям, продовжувати боротьбу митрополита Іларіона за відродження української культури. Ми повинні вчитися самі і вчити інших любити книгу так, як любив її наш видатний земляк. А про любов Івана Огієнка до книги свідчить невеличкий епізод із його життя, про який він описує в листі до професора Миколи Рубакіна. Зокрема, він пише: «Узимку 1904 року, коли я був студентом історико-філологічного факультету Університету Св. Володимира, йшов до крамниці купити собі калоші. Проте, не доходячи до неї зайшов у книгарню і помітив на полиці книгу Рубакіна «В мире книг». Я купив її, а на калоші грошей не залишилося. Так і зимував. Моїм ногам було холодно, часом нестерпно холодно, але ваша книга гріла мою душу і від того тепло ставало всьому тілу»…
Улітку цього року мою ідею проведення «Брусилівської книжкової толоки» підтримали голова Брусилівської селищної об’єднаної територіальної громади Володимир Васильович Габенець, який є відомим меценатом на Житомирщині, та голова Брусилівської районної ради Ніна Анатоліївна Рафальська. Для підготовки цього літературно-мистецького дійства було створено оргкомітет, до якого, крім уже названих осіб, увійшли: заступник голови ОТГ Віктор Вікторович Шкуратівський, начальник відділу культури ОТГ Лариса Миколаївна Філоненко, директор ліцею ім. Г.О. Готовчиця Олександр Юрійович Нікітчин, директор Будинку культури Ксенія Василівна Федишина, директор районної бібліотеки Леся Анатоліївна Комарова. Відтоді спільними зусиллями ми взялися до справи, результат якої брусилівці і гості нашого містечка могли побачити 18 жовтня.
«Брусилівська книжкова толока» пройшла у формі літературно-мистецького фестивалю пізнавального, наукового та розважального змісту, метою якого було популяризація книжок українських авторів різних жанрів і тематики, залучення населення Брусилівщини до читання художньої та науково-популярної літератури, а також виховання у школярів любові до книги та читання.
Під час Толоки в холі Будинку культури працювала книжкова виставка-ярмарок, де можна було придбати книги відомих українських авторів. Серед учасників виставки: Видавець Марко Мельник, Історичний клуб «Холодний Яр» і письменники Роман Коваль і Євген Букет, Видавництво «Бук Друк», Видавництво «Альтернатива-друк», Брусилівський історичний музей імені Івана Огієнка, письменники Лілія Максименко, Станіслав Губерначук, Юрій Кочубей, Ірина Головай, Леся Мовчун, Петро Кухарчук, Софійка Сова.
Слід зауважити, що жителі нашого району активно купували книги, жваво спілкувалися з письменниками, брали у них автографи та фотографувалися. У приватній розмові один з видавців зазначив, що за пів дня у Брусилові він реалізував літератури більше, ніж за чотири дні на цьогорічному «Книжковому Арсеналі». Деякі письменники навіть пожалкували, що взяли із собою замало книжок, бо не очікували такої цікавості від місцевої публіки. Хоча тут варто зазначити, що серед гостей Толоки були не лише брусилівці, але й жителі Радомишльського, Коростишівського, Попільнянського районів Житомирської області та Макарівського і Фастівського районів Київської області.
Під час Свята Книги в Брусилові відбулося три різнопланові платформи -«Журналістська», «Краєзнавча» та «Фестиваль дитячої книги», а також було проведено дві презентації книжок – Романа Коваля «Батькам скажеш, що був чесний» та Володимира Святненка «Брусилівщина в іменах. Письменники».
Локацією журналістської панельної дискусії стала актова зала місцевої дитячої музичної школи. Участь у ній взяли представники засобів масової інформації Житомирщини, редактори районних газет, журналісти з Києва та Київщини. Серед них, голова Житомирської обласної організації Спілки журналістів Віктор Бойко і відомий журналіст і письменник, автор історичних книг Сергій Шевченко. Журналісти дискутували навколо проблем діяльності друкованих ЗМІ в умовах роздержавлення. Модератором дискусії виступив головний редактор газети «Культура і життя», письменник Євген Букет.
Краєзнавча платформа відбувалася у Брусилівському ліцеї ім. Г.О. Готовчиця. Їй передувала виставка світлин фотохудожника, доктора технічних наук Юрія Пасічника «Брусилів 1950-х років». Сама ж платформа проходила у вигляді відкритих лекцій директора Макарівського краєзнавчого музею, кандидата історичних наук Віталія Гедзя та доцента Житомирського національного агроекологічного університету, кандидата історичних наук Геннадія Махоріна. Основними темами лекцій стали: «Невідомі сторінки з життя остарбайтерів у Німеччині за матеріалами віднайдених особистих листів бранців Київщини» та «Українська національна революція 1917-1922 рр. та її перебіг на Житомирщині». У заході взяли участь краєзнавці з Житомирщини та Київщини, директори та співробітники музеїв Коростишева, Радомишля, Попільні, дослідники родоводів з Києва. Ведучим краєзнавчої платформи був директор ліцею Олександр Юрійович Нікітчин.
Цікавим і творчо насиченим виявився фестиваль «Світ дитячої книги». Актова зала ліцею ім. Г.О. Готовчиця була заповнена вщерть школярами зі всього Брусилівського району. Ведучі заходу заступник директора ліцею Валентина Альбінівна Макаренко та молода брусилівська письменниця Іванка Торбенко познайомили школярів із відомими дитячими письменниками Лесею Мовчун, Світланою Гресь (Штатською), Анатолієм Клюском, Галиною Мальвою (Римар) і 12-річною письменницею з села Пилиповичі Новоград-Волинського району Софійкою Совою (Шпунтовою), які розповідали про свою творчість. На свято завітала й донька дитячого письменника, уродженця Брусилова Станіслава Шаповалова Галина Коваленко, яка познайомила присутніх з літературною спадщиною батька. Перед гостями з концертними номерами виступили учні ліцею Поліна Щуліпенко, Владислав Васьковський, Анастасія Шкіль, танцівниці хореографічного гуртка «Юність».
У актовій залі Будинку культури відомий український письменник, краєзнавець, дослідник історії Визвольної боротьби українського народу першої половини XX століття Роман Коваль представив свою нову книгу «Батькам скажеш, що був чесний». Ця розповідь про українсько-російську війну в 1917–1930-х роках та звичайних українців, які в боротьбі проти російських окупантів ставали героями. Назва книги – символічна: українець козак Левко до самої смерті був щирим патріотом, воював за Україну до останнього. Для нього було головне, аби його батькам передали, що він був таким, як вони його виховували, – чесним. Разом з автором його літературне дітище представляли видавець Марко Мельник, письменник Євген Букет, відомий кобзар, заслужений артист України Тарас Силенко.
Завершилася Толока презентацією книги Володимира Святненка «Брусилівщина в іменах. Письменники», присвячена відомим українцям, що народилися або творили в нашому Брусилівському краї, тут зростали та сягали висоти інтелекту й духу. Загалом, у ній зібрані нариси про тридцять п’ять поетів, прозаїків, літературознавців, перекладачів, які завдяки своїм здібностям, таланту, важкій щоденній праці дарували та дарують читачам радість і духовне задоволення від своїх літературних творінь. Разом з нарисами до книги увійшли вибрані твори письменників Брусилівщини або уривки з них, що дасть змогу читачам не лише дізнатися про долю того чи того літератора, але й познайомитися з його творчою спадщиною.
Презентація книги «Брусилівщина в іменах. Письменники» відбувалася у форматі літературно-мистецького заходу з виступами письменників і артистів. Перед гостями заходу виступили: син перекладача Валентина Ілліча Ціпка доктор філологічних наук Анатолій Валентинович Ціпко, дружина поета Віталія Ступака Людмила Петрівна, поети Петро Кухарчук, Юрій Кочубей, Лариса Філоненко (Кононученко), Іванка Торбенко, вчитель Соловіївської школи, тато відомої української літературознавиці Ірини Ніколайчук Анатолій Володимирович, голова Брусилівської селищної об’єднаної територіальної громади Володимир Васильович Габенець.
Під час презентації книги «Брусилівщина в іменах. Письменники» свої художні номери дарували присутнім заслужені артисти України співачка Ніна Жукова і кобзар Тарас Силенко, заслужений народний ансамбль пісні і танцю України «ДАРНИЧАНКА» під керівництвом заслуженого працівника культури України Петра Андрійчука, поетеса і бард Ірина Головай, співаки Ольга Скуратівська й Олександр Бондар, вокальний ансамбль «Чисті криниці» села Озера під керівництвом Олександри Дрогушевської та народний вокальний ансамбль «Чарівниця» Брусилівського будинку культури під керівництвом Тетяни Лаворчук.
І на завершення кілька слів про спонсорів. Видання книжки «Брусилівщина в іменах. Письменники» стало можливим завдяки благодійній допомозі меценатів, справжніх патріотів України: голови громадської організації «Рідний дім – Брусилівщина» Олександра Юрійовича Нікітчина, голови Брусилівської селищної територіальної громади Володимира Васильовича Габенця, голови Брусилівської районної ради Ніни Анатоліївни Рафальської, Голови Брусилівського споживчого товариства Світлани Костянтинівни Прохоренко, директора ТОВ «Брусвяна» Ліліани В’ячеславівни Дмітрієвої, представника ТОВ «Аграрні системні технології» Нелі Вікторівни Литвиненко, представника Брусилівського маслозаводу Миколи Миколайовича Мельника, приватних підприємців Анатолія Анатолійовича Дорогіна, Михайла Анатолійовича Компанця, Василя Миколайовича Балибердіна, Михайла Дмитровича Козара.
Меценатами «Брусилівської книжкової толоки» виступили: голова Брусилівської селищної об’єднаної територіальної громади Володимир Васильович Габенець, Брусилівська селищна об’єднана територіальна громада та Брусилівська районна рада.
Книжковий фестиваль завершився, але учасникам і гостям Свята так сподобалося в Брусилові, що вони виступили з ініціативою зробити його щорічним. Тож нехай ця знаменна подія послужить відправною точкою для проведення в нашому містечку більш масштабних культурних проектів не лише для жителів Житомирщини, але й для всієї України. А із посіяного сьогодні зерна Добра неодмінно вродить багатий Культурний і Духовний врожай.

Володимир СВЯТНЕНКО
Світлини Анатолія ДЖИГИРЯ

.

Під час виставки-ярмарку книжок

Під час виставки-ярмарку книжок

 

Фестиваль «Світ дитячої книги»

Фестиваль «Світ дитячої книги»

 

Виступає голова Житомирської обласної організації НСПУ, письменниця Світлана Гресь (Штатська)

Виступає голова Житомирської обласної організації НСПУ, письменниця Світлана Гресь (Штатська)

 

Відомий український письменник Роман Коваль презентує свою нову книгу «Батькам скажеш, що був чесний».

Відомий український письменник Роман Коваль презентує свою нову книгу «Батькам скажеш, що був чесний».

 

Ведучі презентації книги «Брусилівщина в іменах. Письменники» письменник Володимир Святненко і співачка Ольга Скуратівська

Ведучі презентації книги «Брусилівщина в іменах. Письменники» письменник Володимир Святненко і співачка Ольга Скуратівська

 

Виступає заслужена артистка України Ніна Жукова

Виступає заслужена артистка України Ніна Жукова

 

Учасники Краєзнавчої платформи

Учасники Краєзнавчої платформи