Тринадцяте… Традиційне щорічне Всеукраїнське літературно-мистецьке свято «Просто на Покрову» веселково відгомоніло, багряно відшуміло. І хоча були певні, як то мовиться, шоркості, все вдалося на славу.

Навіть попри неабияку зайнятість прямісінько з Одеського форуму прибув давній друг свята Рустем Жангожа з дружиною, а з ним – і заслужений діяч мистецтв та артист Василь Довжик, «Золотий письменник України» Тимур Литовченко, критик і письменник Анатолій Сірик, поет і дитяча письменниця Наталка Поклад, головний редактор «Літературної України, секретар НСПУ Сергій Куліда (вручив грамоти Володимиру Москаленку та Віктору Васильчуку), журналісти «України молодої, а ще – відома співачка з Болгарії Наталі Ангелова, переможниця «Червоної рути» та «Чорноморських ігор» Софія Жукова. Цього разу була й ще одна родзинка у рамках свята – презентаційна демонстрація документального фільму про фольклорний ансамбль «Бовсунівські бабусі» з Лугинщини, що на Житомирщині.

А стартувало свято 11 жовтня творчим вернісажем для учнівської молоді «Література свіжого повітря», що пройшла восьмий раз в Коростені. Талановиті школярі з Коростенщини та Житомирщини вкотре довели, що вони  справжні нащадки своїх відомих земляків: Василя Юхимовича, Миколи Сингаївського, Петра Клименка, Віктора Кордуна, Валерія Нечипоренка, Міхи Козимиренка та інших…

Цього разу в поезії перемогли: Богдана Солодчук (3 місце, ЗОШ №5), Дарина Вдовіна (2 місце, НВК №12), Вікторія Іваненко (1 місце, ЗОШ №13), спеціальний приз дістався Ангеліні Федоренчик (ЗОШ №11),  а в прозі – Вікторія Васянович (3 місце, м. Овруч), Олена Будзинська (2 місце, ЗОШ №11), Єлизавета Заїка (1 місце, НВК №12), спеціальний приз одержала шестирічна Вероніка Бас з Коростеня.

Затим гості, учасники свята, керівники Коростеня й Коростенщини поклали живі квіти до меморіальних дошок земляків-письменників Валерію Нечипоренку (цьогоріч Літературну відзнаку імені Валерія Нечипоренка Коростенський міський голова Володимир Москаленко вручив Олесю Коляді за пісенник «Пісні Древлянського краю» і Оксані Геращенко з Коростеня за ідею створення і наповнення журналу «Аллочка-дошколярочка»), Міхі Козимиренку, Миколі Сингаївському. Згадали поета й критика Володимира Ященка та художника й скульптора Володимира Козиренка (який і виготовляв ці «меморіалки» та немало пам’ятників у Коростені) і подалися на Сингаї.

…І хоча насупилося небо над поліським селом, і на садибу Василя Юхимовича впали  важкі краплі осіннього дощу (вперше за всі 13 років), учасники свята душевно і з трепетом згадували знаного пісняра, публіциста й гумориста. Відвідали старезну столітню дерев’яну хату, залишили відгуки в книзі, традиційно посадили дерева, сфотографувалися. «Ми прийшли, і ще прийдемо, – написала Ірина Кримська з Малина. – Дякуємо, що ти є – ще одна чиста і світла стежка українця. Дякую тим, хто тебе береже для нас, для України».

Цьогоріч лауреатами Всеукраїнської літературно-мистецької премії  стали: Валерій Хмелівський з Бердичева (за книгу «Короновані любов’ю»), Сергій Сокольник з Києва («Горизонт подій»), Юлія Драгун з Тячева («Ой у віночку з барвіночку»), Тамара Васильєва з Кременчука («Мамина хустка»), Ігор Фарина з Шумська («Любов у негоду»), Євгенія Юрченко з Черняхівщини («Аритмія мовчання»), Сергій Мартинюк з Балти («Народжені перемагати»). Премії вручила заступниця голови Коростенської РДА Наталія Тертична.

А в міському палаці культури імені Т. Шевченка  (Володимир Желєзко) на всіх вже чекали міська жіноча рада (Світлана Загоруйко) з хлібом-сіллю, жіночий клуб «Стиль життя» (Валентина Вигівська) та овруцька арт-вітальня «Зорепад» (Валентина Коновальчук) зі своїми традиційними «сюрпризами». Отож, поклавши корзину квітів до підніжжя пам’ятника Великому Кобзарю, всі поспішили на літературні змагання в «Поетичному марафоні» та «Уроці прози». Тут серед поетів відзначилися Валентина Павленко з Вінниччини, Євгенія Юрченко, Геннадій Махорін, Станіслав Васильчук, Ірина Кримська-Лузанчук з Житомирщини, Лілія Бех з Коростеня. Грамотами нагороджено: Галину Рибачук-Прач з Вінниці, Ольга Жигадло з Овруча, Віктор Михайленко з Малина. Диплом «Молодий і перспективний» одержала Світлана Вітер з Житомира, «За найбільшу любов до рідного краю» – Костянтин Гай з Житомира, «Абсолютним чемпіоном» став Сергій Сіваченко з Хорошева.

Серед прозаїків відзначилися Марія Рудак, Людмила Морар з Житомирщини, Ганна Ленок, Тетяна Кереселідзе, Олена Будзинська з Коростеня. Грамотами нагороджено: Микола Скуратівський з Малина, Софійка Сова зі Звягельщини, Любов Сердунич з Хмельниччини. «Доктором прози» визнано Костянтина Гая з Житомира, «Академіком прози» – Оксану Ігнатенко, а «Майстром  прози» – Анну Підлужну з Коростеня.

Народний депутат України Володимир Арешонков вручив подяку й подарунок незмінній ведучій свята Світлані Васильчук, яка представила його головного інформаційного спонсора благодійну вільну газету «Вечірній Коростень» та виданий ним 12-й літературно-мистецький альманах «Просто на Покрову».

Насамкінець хочу процитувати письменницю Галину Рибачук-Прач, яка залишила в інтернет-мережі такий запис: «То справді було свято творчості, і не тільки поетично-прозової, але й кіноматографічно-музичне. А для мене ще й географічно-історично-архітектурно-пізнавальне. Дякую щиро подружжю Васильчуків, та всім причетним до створення свята творчості та пам’яті».

І залишається лишень подякувати Коростенському міському голові Володимиру Москаленку, його заступнику Олександру Дзизі, начальникам відділу культури  і туризму міста Ользі Козаченко, району – Ларисі Бондар, директору палацу культури імені Т. Шевченко Володимиру Желєзко, Центральній міській бібліотеці (Галина Боцман), районній бібліотеці імені М. Сингаївського (Лідія Власюк), міському Центру позашкільної освіти (Тетяна Кереселідзе), викладачам школи мистецтв імені А. Білошицького (Володимир Демиденко), вокальному тріо «Спокуса» та іншим. Особлива подяка – заслуженому працівнику культури України Леоніду Берковичу.

Віктор ВАСИЛЬЧУК, засновник свята,

спецкор «Літературної України».

Фото Є. Боротки.

.

 

 

Література свіжого повітря

Література свіжого повітря

 

Вітає болгарська співачка Наталі Ангелова

Вітає болгарська співачка Наталі Ангелова

 

Незмінна ведуча Світлана Васильчук

Незмінна ведуча Світлана Васильчук

 

Традиційне садіння дерев

Традиційне садіння дерев

 

Спільне фото на садибі В. Юхимовича

Спільне фото на садибі В. Юхимовича

 

dsc-0543

dsc-0579

dsc-0602

IMG_1013

IMG_1048

IMG_1185