Цікавим і насиченим було листопадове засідання літературного об’єднання  обласної Тернопільської організації Національної спілки письменників України, яке успішно працює під керівництвом члена НСПУ Зіновія Кіпибіди. Родзинкою стала зустріч із письменником Володимирем  Барною, який презентував  Всеукраїнську Асоціацію поетів-ронделістів України. До слова. Осередок знаходиться у Борисполі, а очолює український письменник Микола Боровко. Його поетична книга «Ронделі» кілька років тому була представлена на здобуття Шевченківської премії. Зазирнувши до Вікіпедії, читаємо, що «… рондель – це французька віршова форма, яка набула поширення в новочасних європейських літературах. Вірш з тринадцяти рядків, де обов’язкові римовані повтори з двох наскрізних рим».

Однак Володимир Барна, заступник голови Асоціації ронделістів, заперечує таке трактування. Він вважає, що корені виникнення ронделю сягають ще часів королеви Анни. Бо саме вона «просвітила» французів: привезла із собою не лише Святе Письмо, а й освічених однодумців – поетів, музикантів тощо. Чоловік, себто король, мав мудру дружину із Київської Русі, а сам не вмів писати і підписуючись, ставив хрестик. Барна вручив посвідчення новоспеченим ронделістам. Ними стали відомий тернопільський письменник Богдан Мельничук та Валерій Дідух. До слова. Тернопільське відділення очолюватиме пан Богдан. Членом Асоціації можна стати навіть з одним таким віршем. Головне, щоб він був рондельним.

Тернопільський критик Тетяна Дігай презентувала нову збірку «Час дефіле. Літературна критика: рецензії та відгуки на твори сучасної української поезії та прози 2012-2015 років». Поетеса Олександра Кара розповіла про участь у мистецькому фестивалі «Балтійські зорі».

Валентина Семеняк