У мистецькому фестивалі «Ї», який відбудеться в Тернополі 12-14 травня, візьмуть участь понад 20 письменників, а також художники та музиканти.

У 2017 р. мистецький захід пройде уже вп’яте. З нагоди ювілею організатори презентують пам’ятник фестивалю – велетенську літеру «Ї».

«Цьогорічна ідея фестивалю – культурна ідентифікація. Символом є відбиток людського пальця. Ця ідея виникла після дискусії в соцмережі про те, що таке культура й чому мистецькі фестивалі потрібні. Сьогодні ми відкриваємо кордони для України, і світ відкриває кордони для нас. Але що ми покажемо? За чим впізнаватимуть Україну? Ми маємо дбати про культурний розвиток молоді, адже саме молоді люди будуть їхати в світ і розказувати, яка в нас країна», – розповів засновник фестивалю Василь Томчишин.

Традиційно захід триватиме протягом трьох днів. Участь у ньому візьмуть представники різних видів мистецтва – літератури, музики, кіноматографу, живопису не лише України, а найближчого зарубіжжя.

«Буде кілька сцен фестивалю. Окрім літературної та музичної, цього року ми значну увагу приділяємо українському кінематографу. Будемо презентувати «Гніздо горлиці», «Моя бабуся Фані Каплан» і «Led Show Metanoia». На лекційній сцені чекаємо Мар’яну Савку та Романа Скрипіна», – повідомив Василь Томчишин.

Серед оголошених учасників музичної сцени – «Один в каное», «Кімната Гретхен», новий проект Сергія Жадана «Лінія Маннергейма», «Drumтиатр» Іздрика, «Epolets» і «Рэспубліка Паліна» з Білорусі.

На літературній сцені будуть Сергій Жадан, Юрій Андрухович, Леся Мудрак, Павло Коробчук, брати Капранови, Макс Кідрук, Юрій Винничук, Юрій Іздрик, Віталій Рожко з Білорусі, Вікторія Дикобраз, Оксана Забужко, Богдан-Олег Горобчук, Марк Лівін, Катерина Бабкіна, Андрій Бондар, Маріанна Кіяновська, Богдан Логвиненко, Дмитро Лазутків, Маркіян Камиш, Василь Махно, Олександр Ірванець.

Основною локацією фестивалю буде Український дім «Перемога». Заходи проводитимуть і в книгарнях міста, і в місцевих арт-кафе.

“ZIK”