У Тернопільському національному педагогічному університеті імені Володимира Гнатюка, як завжди у цей час, тривають Дні Шекспіра в Україні, що є частиною великого Всеукраїнського проекту, започаткованого Шекспірівським міжуніверситетським центром з осередком в Запорізькому національному університеті, який очолює відомий шекспірознавець і провідний науковець з Ренесансних студій доктор філологічних наук, професор Наталія Торкут.

Частина акцій, що були анонсовані цьогоріч, завершилися 23 квітня – у Всесвітній день книги, день авторського права, які приурочені до знакової й символічної дати – дня народження й дня смерті великого Британського митця. У стінах університету в цей час відбулося три конкурси: конкурс на кращу творчу роботу на шекспірівську тему, конкурс поезії та конкурс шекспірівських стінгазет. Усі ці конкурси знайшли розголос не лише у межах факультету філології й журналістики. До них долучилися також студенти факультету іноземних мов та історичного факультету. В усіх конкурсах було визначено переможців. 23 квітня відбулося урочисте вручення шекспірівських дипломів для переможців та пам’ятних відзнак для учасників.
У конкурсі поезії участь взяли 22 особи. Родзинкою цієї акції була конфіденційність авторів, адже свої поезії на суд журі автори подавали під псевдонімами. Розшифровували псевдоніми уже під час відзначення переможців. Ними стали:
Марія Полиняк – студентка 3-го курсу факультету філології та журналістики, яка посіла перше місце;
Анастасія Хандій, Юліанна Нестерович – студентки 4-го та 3-го курсів факультету філології та журналістики, які розділили друге місце;
Віра Карпінська та Вероніка Чайківська – студентки 4-го та 3-го курсів факультету філології та журналістики були удостоєні третього місця.
Усі переможці були відзначені дипломами шекспірівського центру, а учасники – заохочувальними відзнаками. Однак, головною нагородою для них буде можливість опублікувати свої поезії у літературно-мистецько та громадсько-публіцистичному журналі «Золота пектораль», який на сьогодні є чи не найбільш знаковим мистецьким виданням з гуманітаристики в Україні. Головний редактор часопису та директор видавництва «Золота пектораль» Володимир Погорецький був присутній на урочистому врученні дипломів, на якому кращі з кращих читали свої поезії. Він виступив перед учасниками акції, читав власні поезії, вітав переможців та подарував їм останні числа «Золотої пекторалі». Як творча людина, яка завжди перебуває у пошуку, у тому числі й пошуку нових талантів для України, Володимир Погорецький всерйоз розглядає можливість підготувати добірку поезій наших студентів для друку у згаданому часописі.

Мар’яна Лановик.

.

.

IMG_37355

IMG_3730

IMG_3716

IMG_3726