Народився у селі Піщани, колись Татарське, на Стрийщині 5 липня 1871року. Ф. Колесса – творча багатогранна особистість. Палітра мистця поєднала барви вченого, фольклориста, композитора, викладача, виконавця-музиканта – мабуть, Всевишній не поскупився на таланти для нього.

Навчався майбутній філолог у Віденському університеті. У 1896 році закінчив Львівський університет за спеціальністю славістика. Після вишу викладав у гімназіях Львова, Стрия, Самбора. Цікаво, що в різні часи працював з Іваном Франком, Миколою Лисенком та Лесею Українкою. 1918 року захистив дисертацію у Віденському університеті, отримавши вчений ступінь доктора філології. У 1922 — 1924 роках викладав українську словесність в Українському таємному університеті у Львові. 3 1939 року — професор Львівського університету.
Направду цікаву методологію Ф. Колесси можна охарактеризувати як комплексний підхід до аналізу творів усної словесності. Дослідник переконаний, що всі методи повинні застосовуватися до певного фольклорного жанру для висвітлення різних його аспектів. Ф. Колесса вважав, що фольклористика тісно пов’язана з історією літератури, а також з психологією, історією релігії та соціологією. Вважаючи фольклор основою для пізнання всього культурного розвитку нації та необхідним матеріалом для розуміння історико-літературного процесу, вчений зазначав, що необхідність його дослідження в є вкрай важливим. Так, подаючи лаконічні, але точні трактування понять фольклору, усної словесності та відповідного предмету аналізу, український дослідник ніколи їх не змішує. Для Ф. Колесси фольклор — це завжди наука, а усна словесність — це предмет її студіювання. Цей творчий науковий принцип настійно й послідовно втілювався дослідником.
Помер Філарет Колесса 4 березня 1947 року на 76 році життя. Похований у Львові на Личаківському цвинтарі.

Зиновій Бичко, мовознавець, член НСЖУ,
м. Львів