Мандри Docudays UA Тернопіллям стартували і тривають. 30 жовтня фестиваль зустрічав наш вже традиційний партнер – Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека. Дивилися і дискутували довкола одного з хітів цьогорічної програми Docudays UA – стрічки Бінга Ліу «Обережно, провалля!»

Це його дебютна робота у документальному кіномистецтві, але її відразу номіновано на премію Американської кіноакадемії “Оскар” як кращий неігровий фільм цього року. Це не просто кінострічка – фільм є справжнім шедевром кіномистецтва. Його можна вважати черговим і найкращим аргументом, що доводить умовність та недосконалість поділу жанрів кінематографу: на художній та документальний. Адже документальне кіно також може бути високохудожнім. Тож давайте погодимось: – є ігрове кіно, у якому актори грають ролі інших людей. І є неігрове, документальне кіно, яке показує нам реальних людей і реальні події.

У фокусі автора – проблема насильства у сім’ї і ті провалля у свідомості та у суспільному житті, які призводять до нього. Він непомітно виставляє своєрідні СТРІЧКИ КОНТРОЛЮ, за які не варто виходити. Тут і споживацькі стереотипи – коли підходи «одноразового вжитку» переносяться із світу речей до сфери людських стосунків. Тут і безробіття, і бідність, трудова міграція, і алкоголь, і наркотики, і статева розпуста, і низький рівень загальної культури, і нечитання книжок, і вкорінена традиція насильства, як найшвидшого і найефективнішого засобу досягнення благих цілей …

Бінг Ліу на прикладі родин своїх друзів і своєї власної вкотре доводить – насильство, як “засіб виховання”, “вирішення проблем” не спрацьовує. Воно лише передається від родин батьків до родин їхніх дітей. Автор та його персонажі не вдаються до нав’язливого моралізаторства, вони просто переживають та проговорюють: свій біль, розчарування , надію на прощення. І тим доводять: виховувати варто власним прикладом, піклуванням, увагою, любов’ю, терпінням…

Стрічка Бінга Ліу за духом своїм глибоко гуманістична. Його персонажі – грішні люди, котрі дійсно роблять чимало помилок і невиправданих вчинків у житті. Але усі вони викликають наше співчуття і емпатію… Фільм справді зворушив аудиторію бібліотеки, про що свідчила жвава дискусія після його завершення.

Дякуємо автору, Мандрівному Docudays UA, і усім хто був з нами цього вечора! Ще зустрінемося в обласній бібліотеці 10 грудня.

Олександр Степаненко,  ГО «Гельсінська ініціатива – ХХІ»