Після астрономічного осіннього рівнодення, 23 вересня в Чортківській районній бібліотеці пройшла творча літературна зустріч «Осінній Новий рік» з традиційними ведучими Олександрою Наконечною і Ярославом Дзісяком.

Дійсно, ще в VI ст. у Візантії був прийнятий початок року з 14 вересня (за новим стилем), а з 20 на 21 сонце набуває астрономічного рівнодення, що разом з тим, символізувало завершення збору урожаю – свято обжинків. Згодом цей календар перейшов і на українські землі.
Окрім авторів і шанувальників поетичного слова Чортківщини, зустріти з нами календарний відлік приїхали колеги по перу з Копичинець – Ольга Новоставська, Тернополя – Богдан Кушнірик (обоє уродженці нашого краю) і зі Збаражчини – Юрій Заяць та Надія Парасюк. Літературний урожай був представлений новою книгою Анастасії Триш «Візерунки долі», Павла Вовка «Наспівана сонцем мелодія» і «В тобі з’єдналися ніжність, і любов…», Леоніда Свінціцького «Вікторія правди» і збірником «Поетична топоніміка» із творами Раїси Обшарської. До різноманітної аудиторії звернулися творці поетичного слова: Андрій Базалінський, Іван Дмитрик, Тетяна Гриців, Наталія Далінів, Марія Лазарович і автор цих рядків, ініціатор зустрічі. Це не просто перелік книжок і прізвищ, це частка творінь авторів, в які вони вкладають часточку себе, своєї душі, прагнучи донести її до читача. Слухачами були люди різного віку і спрямування – від пенсіонерів до студентів Чортківського коледжу економіки та підприємництва ТНЕУ.
З нагоди Міжнародного Дня туризму і Дня пошти, які є “сусідами” по календарі виробничних свят, історик і колекціонер Ярослав Дзісяк представив українські та зарубіжні конверти з тематикою: міста, події, персоналії.
З творчим відгуком про європейський мистецький тур виступив художник-іконописець Володимир Шерстій. Літератори не можуть бути осторонь громадських і державницьких проблем. Закономірно, піднімалися теми російсько-української війни (Леонід С. – військовий, учасник війни), корумпованої системи та оманливих обіцянок владних популістів, функціонування державної української мови і нерозуміння іншими (зокрема, й нашими колегами) негативу і загрози побутової русифікації. Адже розвиток української творчості може бути лише у вільній українській державі.
Учасники зібрання вдячні директору бібліотеки Оксані Колівошко за гостинну атмосферу в осінньому Новому році.

Ярослав Дзісяк, організатор зустрічі, викладач Чортківського коледжу економіки та підприємництва ТНЕУ.