7 липня  2023 року Косівщина радо зустрічала гостей і людей міста на фестивалі «Смак з Косова», який популяризував місцеві народні ремесла, промисли, традиції Гуцульщини, особливості місцевої кухні, виробів із сиру.

День був похмурим і дощовим, але цікавим. Представники творчої інтелігенції гуцульського краю, гості, поціновувачі мистецтва, журналісти зібралися у  Косівському музеї народного мистецтва та побуту Гуцульщини на презентацію книги «Автентичне вбрання та мода передмістя Косова», яка відбувалася у рамках програми благодійного дійства.

Авторки книжки — Вікторія Яремин — завідувачка Косівського музею народного мистецтва та побуту Гуцульщини, дослідниця та розробниця інноваційних музейних проєктів, та Лідія Маречко — майстриня художнього текстилю, наукова співробітниця музею (з 2016 по 2020 рр.) самі були модераторами заходу. Вони емоційно ділилися своїм задумом з присутніми, ідеєю та пройденим шляхом до видання книжки, присвяченої дослідженню одягових традицій минулого, демонстрували світлини, згадували цікаві моменти спілкування з бабусями і дідусями, зачитуючи їх спогади колоритною місцевою говіркою. Широкому загалу представили схеми для вишивки автентичних чоловічих та жіночих сорочок косівського передмістя.

 «Маємо надію, що нашими напрацюваннями зацікавляться не тільки етнографи та дизайнери, а й широке коло читачів. Мріємо, щоб у кожній сільській школі Гуцульщини вчителі знайомили учнів з місцевими одяговими традиціями. Ця книга — один із кроків до пізнання та прийняття нашої історії», — зазначила Вікторія Яремин.

У щойно виданій книжці подано характеристику  автентичного вбрання та аксесуарів, притаманних селам Вербовець, Старий Косів, Смодна та Черганівка 1920-х – 1950-х років. Вона  написана у жанрі польових етнографічних нарисів.

Видання побачило світ  у Вижницькому видавництві «Черемош» у 2022 році  за грантові кошти,  в рамках реалізації проєкту «Популяризація історико-культурної спадщини Гуцульщини за межами етнорегіону, шляхом збереження одягових традицій», який реалізовувався в рамках Програми підтримки ініціатив місцевих карпатських громад, що впроваджується Асоціацією ЄВРОРЕГІОН «КАРПАТИ – Україна» за фінансової підтримки Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької обласних рад, компанії ДТЕК та ПАТ «Концерн Галнафтогаз».

Бенефіціари проєкту — Вижницька районна рада Чернівецької області та Косівська районна рада Івано-Франківської області. А партнерами стали культурно-мистецькі та наукові установи Косівщини і Вижниччини: Вижницький фаховий коледж мистецтв та дизайну імені Василя Шкрібляка, Косівський музей народного мистецтва та побуту Гуцульщини (філіал Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й.Кобринського), Косівський інститут прикладного та декоративного мистецтва Львівської Національної академії мистецтв.

 «Автентичне вбрання та мода передмістя Косова 1920-1950-х років» — 4 -х річна праця авторок, які  проводили польові дослідження моди сіл східного передмістя Косова, відшукували унікальні світлини та фіксували цікаві факти з історії моди цієї локації від корінних жителів. Крім передмови докторки мистецтвознавства, професорки  Олени Никорак та  вступу авторок,  видання містить  нариси, серед яких «Чоловічі вбрання» (сорочки, пояси, поясний одяг, головні убори чоловіків), «Верхній одяг», «Жіночий одяг» (сорочки, жіноче поясне вбрання, зачіски та головні убори, нашийні прикраси, вбрання нареченої), «Взуття та аксесуари».

Їхня книжка — не об’ємне, але наповнене якісним текстом, привабливе за дизайном видання,  на 72 сторінках якого вміщено понад 120 світлин, серед яких фото автентичного одягу та аксесуарів з колекції Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття, його філії – Косівського музею народного мистецтва та побуту Гуцульщини та приватних збірок Богдана Петричука і Едуарда Радиша, а також унікальні фотографії з сімейних альбомів місцевих мешканців. Більшість світлин опубліковані вперше. Окрасою обкладинки книги стала світлина з родинної збірки Василя Шкургана.

Авторки висловили велику вдячність усім, хто допомагав досліджувати тему народного вбрання. Серед них — старости сіл Вербовець, Старий Косів, Смодної та Черганівки, місцеві краєзнавці та громадські діячі, музейники, майстрині, колекціонери, сусіди, родичі та зовсім не знайомі люди. Майже всі вони завітали на презентацію та особисто привітали дослідниць з виданням книги. Частина з них отримали подарунок — нове презентоване видання разом зі схемами для вишивки автентичних сорочок.

Струни наших сердець зачепили сердечні і щирі слова, які лунали від представників згаданих вище партнерських організацій та урядовців, що  високо оцінили нове дослідження Вікторії Яремин та Лідії Маречко.

Захід пройшов у  дружній та позитивній атмосфері. Було багато теплих слів, квітів, добрих побажань. Приємно, що серед присутніх був й наймолодший слухач,   Денис Яремин (син авторки),  який теж адресував щирі й теплі слова подяки авторкам та подарував їм розкішні букети квітів.

Такі події надовго залишаються в пам’яті, наповнюють  душу світлими і чистими емоціями, вселяють віру в те, що інтелектуальна праця на благо свого народу завжди є необхідною і знаходить вдячність у серцях сучасників.

Марія  ПОРОХ,

членкиня Клубу інтелігенції

ім. І.Пелипейка та РО «Просвіта».

м. Косів.

Світлини Наталії Юрової.

На фото: Лідія Маречко (зліва) та Вікторія Яремин

Учасники презентації

Асоціації Єврорегіон «Карпати – Україна»