Є події, в яких емоційна складова важливіша за факти. Як в даному випадку, коли мало просто сказати, що в Києві відкрився ще один мистецький простір. Тому що арт-кав’ярня «Червона рута» – це втілення мрії та результат праці неймовірно талановитих людей.

Каріна Олійник, директорка арт-кав’ярні:

«Сьогодні здійснилася моя мрія. Мені завжди хотілося створити затишний куточок творчості. Місце, куди людина прагнула б прийти, щоб відчути особливе піднесення, почуте нещодавно народжений вірш сучасних поетів, побачити фантастичні картини сучасних художників, привітати тут сучасного автора з новою книгою. І звичайно, скуштувати українських домашніх пундиків-смаколиків. Особливо в цей важкий час для нашої країни хочеться трохи світла, тепла, духовного наповнення».

Арт-кав’ярня розташована поруч зі входом до Музею живої історії «Мамаєва слобода». Масивні дерев’яні двері прочиняються на диво легко і впускають нас в незвичайний простір. Традиційні українські глечики та куманці зовсім несподіваного глибокого зеленого кольору на дерев’яних полицях, пофарбований у такий самий колір – ніби гра форм та текстур. Глянцеві та матові, гладенькі та шорсткі поверхні запрошують торкнутися їх та роздивитися ближче. З іншого боку, у шафках з різними дверцятами, що нагадують мереживо, виблискують келихи, бутлі, пляшечки, кухолі, вази та інші різноманітні посудини з гутного скла. Їх теж можна взяти у руки, відчути магію старовинного мистецтва.

Фантастична енергетика йде від картин. Вони різні за технікою та тематикою, але вони випромінюють світло. Автор декількох картин, Сергій Герасименко, теж тут. У формі ЗСУ. Йому аплодують, дякують, обіймають. Рудокоса дівчинка дарує йому крихітне янголятко-мотанку.

Сергій Герасименко, художник:

«Взагалі-то я іконописець, богомаз, як раніше казали. Ці картини – трохи інший напрямок. Проте, техніка теж іконописна – левкас, сріблення… Ми з Костею, власником «Слободи» знайомі не один десяток років, я допомагав тут оздоблювати козацьку церкву Покрови Пресвятої Богородиці. А тепер от (киває на однострій)… Займаюся ландшафтним дизайном. Рівняємо ворога з землею».

Авторка інших картин, Наталя Герасименко, мати Сергія, усміхається і щиро радіє, що важкі випробування не зламали людей. Навпаки, вони дали неймовірний поштовх для творчості. Їй дуже приємно, що відкриваються нові мистецькі простори, де навіть непрофесійні художники можуть представити свої роботи. Більше того, серед таких самоучок знаходяться справжні перлини.

Ще одна цікавинка арт-кав’ярні – стелаж з книгами, авторськими горнятками, листівками, мотиваційними блокнотами та планерами. Тут є картини на декоративних мольбертах та навіть арт-бокс, який по суті є скринькою зі скарбами від Юлії Черкесової. Невдовзі тут можна буде не лише придбати її роботи, а й потрапити на майстер класи з малювання кавою.

Юлія Черкесова, художниця, письменниця, коуч:

«Я вдячна Каріні за запрошення. Рада побачитися тут з друзями, які теж долучилися до відкриття цього культурного осередку. Ми давно знайомі, майже рідні».

Відчуття сімейності та домашнього затишку тут дуже сильне. Музиканти, що завітали на відкриття, навіть на ходу змінили програму свого виступу. Тому що в такій душевній атмосфері хочеться інших пісень, хочеться посміхатися, обійматися та пританцьовувати.

Людмила Тимченко, вокалістка гурту «ТамДеМи»:

«Якщо нас запрошують на такі благодійні заходи, ми завжди погоджуємося. Приємно бачити усмішки, дарувати людям радість. Особливо зараз. Обов’язково треба якось знімати напруження. Музика допомагає. Це дуже надихаючий простір і позитивні люди».

Музика справді допомагає хоч ненадовго відокремитися від тривог та страхів воєнного часу. Потужний, об’ємний голос виліплює яскраві образи. А тим часом від шинквасу поширюються запахи домашніх пиріжків та тістечок. Величезний червоний агрегат з тихим гудінням повідомляє, що він готовий напувати гостей кавою у всіх її різновидах. Гості обмінюються враженнями, номерами телефонів, шукають профілі одне одного в соцмережах.

Власниця закладу розуміє, що відкриття офіційно відбулося, вгамовує хвилювання і ділиться планами на майбутнє:

«Люди, які тут збираються, підтримують Україну своїми голосами та творчістю. Ми плануємо проводити цікаві творчі зустрічі та майстер класи, в тому числі й для діток. Наприклад, малювати кавою чи ліпити. Сподіваюсь наповнити це місце культурно-просвітницькими подіями. Хотілося б робити це безкоштовно, наскільки це буде можливо. Щоб тут зосередити творчих людей, змінювати культурне життя».

Для Каріни Олійник «Червона рута» не просто назва кав’ярні. Це скоріше символ української жінки у Всесвіті. Крім того, її чоловік, власник Музею живої історії «Мамаєва слобода», з початку стосунків називає її Рутою. Тому при створенні дизайну цього простору були враховані її побажання щодо акцентів на зелене та червоне, щоб прочитувалась квітка рути. На логотипі арт-кав’ярні якому стилізована жіноча фігура та червона квітка у вигляді восьмикутної богородичної зірки.

Тож нехай нова «Червона рута» розквітає та збирає навколо себе талановитих і творчих людей.

Марина Губарець

Фото Антон Комар

DSCN5482

DSCN5483