16 червня у Київському театрі оперети відбулася 16-та урочиста церемонія нагородження переможців Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова». Авторів відзначено в різних номінаціях – дитячі твори, п’єси, кіносценарії, пісенна лірика, романи.

У числі переможців конкурсу – і наша землячка, уродженка с. Надрічне, поетеса, автор поетичної збірки «Перше пробачення», кандидат технічних наук, доцент, завідувач кафедри машиновикористання і технологій у сільському господарстві Бережанського агротехнічного інституту Стефанія Білик. Її вірш «Пам’яті Устима Голоднюка, героя Небесної Сотні» відзначено Дипломом Центрального будинку офіцерів Збройних сил України у номінації «Пісенна лірика». Звістка про відзнаку поетеси Стефанії Білик, яка була присутня в столиці України на церемонії нагородження переможців «Коронації слова» – несподівана й приємна як для самої авторки, так і для її рідних, колег і друзів.
Щодо Тернопілля, то літературної відзнаки «Золотий письменник України» (ІІ місце у номінації «Кіносценарії», твір «Бурхливі води») удостоївся Михайло Шворак. У номінації «Кіносценарії» спеціальною відзнакою «Вибір генерального продюсера 1+1» – нагороджені письменники Валентина Семеняк і Богдан Мельничук за твір «Проліскам сніг не страшний». Найкращим пісенним твором для дітей молодшого шкільного віку став «Бім і Кеті» поета-пісняра Сергія Сірого.
Міжнародний літературний конкурс «Коронація слова», заснований Тетяною та Юрієм Логушами, за 16 років відкрив Україні та світові 550 українських авторів. Лауреати конкурсу видали 700 романів із сукупним накладом понад 15 мільйонів примірників. Історичний та сучасний портрет України вже кілька років змальовують теми війни, АТО, Революції Гідності, заробітчанства. Цьогоріч з’явилося твори на історичну тематику (про Довбуша, Степана Бандеру, Соломію Крушельницьку, героїв Крут та ін).
Відзнака «Золотий письменник України» надається письменникам-романістам Міжнародним благодійним фондом «Мистецька Скарбниця». Його мета – відзначити українських авторів, романи яких здобули широке визнання читачів відповідно до тиражів їхніх творів, що перевищують 100 тис. примірників.
Відрадно, що «Коронація слова» зберігає свою унікальність і далі розвиває новітню українську культуру.

Тетяна Бідзіля, м. Бережани.

Пам’яті Устима Голоднюка, героя Небесної Сотні

Я боровся за себе, за вас, хотів жити, а не умирати,
В дев’ятнадцять — це просто якось не по-людськи звучить.
Кулі дикої свист — і здригається в розпачі мати,
Та пекуча сльоза на батьківській щоці заблистить.

Ще палає Майдан гнівом, болем, синівською кров’ю,
Двадцять перше століття — а брязкають знову щити.
Топчуть віру і честь ті, що йшли із дарами й любов’ю,
Українська земля розпинає свій цвіт на хрести.

Я прожив, як умів, і сумління залишиться чистим,
Лиш безмежна провина за мамину вічну журбу.
Ми достойні сини — не бандити і не терористи,
Наша Сотня Небесна продовжить свою боротьбу.

Не зустріну весну, ще на площах і в душах руїни,
Та жевріє надія нащадкам принести добро.
… В безкінечній вині перед Богом стоїть Україна,
Молоді бунтарі, змити рабське клянемось тавро.

Стефанія Білик.

DSCN0061

DSC_3658