Яскраві барви сотень світлин, дитячі усмішки і насолода від омріяних розваг, щирі оплески чисельної родини небайдужих і відданих глядачів і спогади, спогади, спогади – усе це і досі дивним калейдоскопом вражень зігріває душу й повертає у кількагодинне дійство, організоване й проведене відділом культури Новодністровської міської ради з нагоди 44-ого дня народження міста енергетиків, міста чийогось дитинства і молодості, кохання і зустрічей, романтики і родинного затишку…

Коли повертаєшся після гарної події додому, здається, що ота гармонія огорнула тебе теплою ковдрою втіхи і ти залюбки поринаєш у спокій, із приємністю уявно гойдаючись на своїх думках. Саме так відчували себе після цьогорічних урочистостей усі, хто просто любить своє місто і шанує його історію, поважає тих, хто відданою працею у будь-якій сфері й на різних посадах додає нових яскравих барв у його сьогодення і, головне, уміє радіти кожній новині й бодай маленькій дрібничці у здобутках і розбудові не просто населеного пункту, що значиться у паспортних даних, а міста, яке живе у серці.

Буковинським різнобарвʼям збагатили городян та гостей святкувань організатори й ведучі Альона Присакар та Аліна Кирилюк, із перших миттєвостей налаштувавши на колорит і мистецькі скарби рідного краю, чим з давніх-давен славиться ця земля і чим помітно вирізняється наше молоде місто.

Теплим і щирим було привітання Новодністровського міського голови, який не шкодував слів вдячності і шани усім і кожному, хто докладає максимум зусиль, аби про Новодністровськ знали, чули і поважали за його талановитих, мужніх і працьовитих людей, які, за прикладом звитяжних першопрохідців, творять із покоління в покоління його історію.

А між тим привітно усміхнене літнє сонце зігрівало спокій чистої блакиті небес, а 44-ий липень поволі гойдався на крилах тихого вітру…, водночас неминуче нагадуючи усім, що таких гарних свят уже давно не бачать жителі українського закривавленого сходу, а саме заради радісних буднів і свят захищають рідні рубежі мужні сини і доньки Батьківщини… Тож хвилиною мовчання новодністровці та гості пом’янули тих, хто не дожив до сьогодення, хто у різні буремні для України часи відстоював її свободу і гине від куль агресора й нині…

Як і завжди, в іменинну святкову днину Новодністровськ радо зустрічав щирих гостей, цього разу від імені поважної делегації зі Словаччини нашу громаду сердечно вітав приматор (мер) міста-побратима Гельниця Дюшан Томашко і директор міжнародної асоціації FEMAN, уповноважений заступник голови м. Кошице (Східна Словаччина) з розвитку транскордонної співпраці з Україною, міжнародний посол міста Новодністровськ у країнах центральної Європи Едуард Бураш, радо здоровлячи кожну родину зі ще одним новим роком у долі рідного міста. Усміхнена прямодушність і помітна невимушеність пана Бураша настільки підкорила серця новодністровців, що вони одразу дружелюбно почали підтримувати кожну його фразу і так само приязно аплодували, проводжаючи гостя, котрий змушений був вирушити у справах до Вінниці. А від імені вдячних городян та Новодністровської міської ради словацькій делегації було вручено сувеніри на добру згадку, а Едуарду Бурашу – дві власноруч вишиті бісером ікони від однієї з наших майстринь – Світлани Глушко. Крім того, із приємністю привітали жителів міста-іменинника і голова Сокирянської об’єднаної громади Василь Равлик та військовий комісар Сокирянського РВК Олександр Гладкий, побажавши кожній родині миру і злагоди у добропорядності й натхненній праці заради розквіту рідного міста.

Особливо піднесеними й урочистими були хвилини нагородження професіоналів своєї справи, залюблених у Новодністровськ та відданих йому у кожному кроці. І це приємно радувало, адже розбудова і творення будь-якого населеного пункту неможливе без людей, талановитих і мудрих, ентузіастів і сміливців, розумних і вірних обраному шляху. Тож зі щирим потиском рук і вдячністю за труд міський голова Анатолій Болдашев та ведуча Альона Присакар вручили трудівникам традиційні почесні грамоти та подяки Чернівецької ОДА та обласної ради і Новодністровської міської ради за сумлінну працю і вірне служіння рідній громаді.

Підтвердженням того, що історія нашого любого міста яскраво віддзеркалюється в іменах його видатних мешканців, які в усі часи творили і примножували славу й добробут Новодністровська, під щирі оплески глядачів ведучі нагадали цілу плеяду тих, кого за роки святкувань Дня міста було відзначено званням «Почесний громадянин міста». Доречними і влучними поетичними замальовками віддячуючи цим людям за їхні незабутні особливі стібки у загальній вишиванці Новодністровська, ведучі оголосили і цьогорічне рішення депутатського корпусу за поданням міського голови – шановану корту поповнив генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Григорович Сирота. Відповідний диплом та нагрудний знак мер міста Анатолій Болдашев передав директору філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» Василю Суботі – так Новодністровськ висловив вдячність і визнання керівнику компанії за активну участь у житті міста енергетиків, сприяння реалізації соціальних проектів та вагомий внесок у розвиток інфраструктури міста.

А справжнім мистецьки довершеним і багатим святковим обрамленням цьогорічного дійства стали музичні дарунки від володарки титулу «Міні-міс Новодністровськ–2017» Ані Пірогової, юної гості з Вінниччини Катрусі Барабаш, подружжя Антоніни і Сергія Кримняків, обдарованих і завжди оригінальних вихованців приватної студії Тетяни Данилюк з колективів «Сопрано» та «Little stars» із матусями, зокрема солісток Анастасії Данилюк, Ірини Понєтайкіної та їхнього талановитого наставника, а також чарівного квартету «Інтермецо» у складі Дар’ї Димитрюк, Дар’ї Лотоцької, Дарії Білоконь та Ксенії Малджан під керівництвом Михайла Рожка, чиї музичні вітання так вдало гармоніювали із бездоганними й яскравими виступами гостей – Народного аматорського ансамблю народного танцю «Юність» Центрального палацу культури м. Чернівці під керівництвом Івана Петрусяка, котрий, до речі, щоразу захоплював своїми сольними партіями. Багаті на барви й мистецький смак найрізноманітніші костюми, як і тематика та харизма цього колективу, що вперше вітав новодністровців із Днем міста, із першого ж виходу із привітальною хореографічною композицією «Ми – українці» здобули прихильність глядачів, котрі щоразу не шкодували долонь усе новим і новим перевтіленням танцюристів та їхнього наставника.

І хоч після фінальних акордів на міському стадіоні усе поступово затихало, ще розважалася дітвора, вирувала торгівля усілякими милими національними дрібничками та смакотою, місто ще довго дихало приємною насолодою і втіхою, бо іще одне святкове літо згуртувало і малечу, і молодь, і поважного віку городян; бо вдалося порадіти і поспілкуватися його людям та найбільше – що у блакитні небеса, принадно всіяні білими хмаринками, злітали лише кольорові кульки, випущені зі щасливими дитячими голосами! А якщо хтось і зостався чимось невдоволеним, то хай найперше загляне у власну душу і поміркує, що ж особисто доклав, аби дійство було інакшим.

От і побіг непомітно у майбуття уже ювілейний 45-ий рік нашому рідному місту, а яким він буде, як складеться наша доля, із якими здобутками зберемося знову – залежить від кожного з нас!

Інна ГОНЧАР.

Фото Ліни Лисенко.

DSC04350

DSC04420

DSC04434

DSC04466

DSC04504

DSC04535

DSC04605

DSC04615 (1)

DSC04701

DSC04710

DSC04762

DSC04767

DSC04772

DSC04817