29 червня розпочалися навчання загону територіальної оборони Чортківського району.

Ще з восьмої години ранку військовослужбовці Чортківського ОМВК були готові до приймання патріотично налаштованих чоловіків, які виявили бажання захищати свій рідний край від ворожих посягань. За годину-дві територія військкомату була вщент заповнена людьми. У цьому важливому заході зголосилося взяти участь більше тисячі мешканців Чортківщини різної вікової категорії: від 25-ти і до 60-ти років включно. Із присутніх формували підрозділи(взводи) та почергово транспортували автобусами до місця тимчасової дислокації загону – Чортківського ВПУ, що у смт. Заводське. У фойє училища усіх військовозобов’язаних зареєстрували та видали військову форму одягу. До речі, кожний боєць загону оборони отримав нову військову форму та високоякісне тактичне взуття фірми «Талан», що, звісно, утішило людей, позаяк вони відчули себе справжніми військовиками, а не «партизанами» як ото бувало у колишні часи. Прийняти, розподілити та обмундирувати таку велику кількість чоловіків – справа не легка. Але офіцери та службовці Чортківського військкомату із завданням справилися, потрудившись, м’яко кажучи, у поті чола. Особовий склад загону смачно нагодували працівники їдальні Чортківського ВПУ.
О сімнадцятій годині загін оборони вишикувався в однострої навпроти парадного входу училища. Розпочалася урочиста частина заходу в якому взяли участь голова Тернопільської ОДА Степан Барна, голова Чортківської РДА Михайло Сташків, голова територіальної громади смт. Заводське Людмила Павлінська , священники місцевих парафій, представники ОК «Захід» та Тернопільського обласного військового комісаріату на чолі із заступником військового комісара полковником Олександром Скумбрієм. Відрадно, що люди, які вже давно не тримали у руках зброї та не проходили військового вишкілу, чітко виконували команди, «залпом» відповідали на вітання командирів та проявили доволі високу організованість і дисципліну.
Надвечір проводилося перше заняття із заходів безпеки. Проте закінчити його перешкодив шквалистий вітер та ливень…
Майже увесь наступний день, 30-го червня, бійцям загону територіальної оборони Чортківського району вручали та закріпляли за ними стрілецьку зброю. Треба було бачити змужнілі обличчя наших чоловіків, які одержали новенькі, ще у заводському мастилі автомати АК-74. По-особливому світилися очі людям за 50, адже багато з них тримав у руках зброю ще під час служби у радянській армії, тобто 30-40 років тому назад. Однак, як вони усі кажуть, ніхто з них не втратив бойові навички, і якщо, борони Боже, ворог сунеться сюди, то йому дістанеться «під зав’язку».
Також цього дня присягу на вірність українському народові прийняли такі бійці загону оборони, які раніше не служили у війську.
Навчання зазначеного загону триває. Попереду тренування із тактико-спеціальної підготовки, військово-медичної підготовки щодо надання першої медичної допомоги, вогневої підготовки та багато іншого, що пригодиться нашим чоловікам у випадку відбиття агресії противника.
Ми детальніше інформуватимемо вас, шановні читачі, про перебіг занять. Тому слідкуйте за нашими публікаціями.

Михайло Опиханий

.

DSCN8267

DSCN8272

DSCN8276

DSCN8279

DSCN8284

DSCN8287

DSCN8292