15 червня 2023 року  в Коломиї у Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського відбулася науково-практична конференція «Внесок Василя Девдюка у становлення та формування Вижницького та Косівського осередків різьбярства», присвячена 150-річччю Василя Девдюка та 100-річчю косівської школи дереворізьблення.

Василь Девдюк (1873-1951) — визначний майстер металірства та різьби на дереві, новатор у справі декорування виробів з дерева, педагог,  громадський  діяч, основоположник косівської різьбярської школи.

Наукову конференцію відкрила Ярослава Ткачук — генеральна директорка Музею, заслужена працівниця культури України. З вітальним словом виступив Іван Кочержук — голова Косівської регіональної організації Національної спілки художників України, заслужений художник України. 

Модератором заходу була  Катерина Каркадим — завідувачка відділу дерева Музею, заслужена діячка мистецтв України.

У конференції взяли участь науковці, мистецтвознавці, музейники, майстри, студенти, родина В.Девдюка, дослідники й викладачі мистецьких закладів Коломиї, Косова, Вижниці, Чернівців та Івано-Франківська, серед них:

Оксана Ротар — в.о. директора Чернівецького обласного краєзнавчого музею, Ольга Фединчук — кандидатка мистецтвознавства, завідувачка відділення образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Вижницького фахового коледжу мистецтв та дизайну імені Василя Шкрібляка, Юрій Юсипчук — доцент кафедри методики викладання образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та дизайну Навчально-наукового інституту мистецтв Прикарпатського Національного університету ім. Василя Стефаника,  Юрій Джуранюк — завідувач сектору обліку Косівського музею народного мистецтва та побуту Гуцульщини, Валентина Молинь — кандидатка мистецтвознавства, доцентка, завідувачка кафедри образотворчого мистецтва та академічних дисциплін Косівського інституту прикладного та декоративного мистецтва Львівської Національної академії мистецтв, Аделя Григорук — письменниця, членкиня Національної спілки письменників України, Національної спілки журналістів України, Національної спілки краєзнавців України, заслужена працівниця освіти України.

Доповідачі дали високу оцінку творчості Василя Девдюка, його непересічній особистості,  визначальній ролі  у формуванні й розвитку фахових  шкіл різьбярства Вижниці та Косова.

На  конференції презентовано книги «Василь і Микола Девдюки» (автори Валентина Молинь, Андрій Андрейканич, Ігор Яремин) та «Рука різця не випускала. Творчий портрет Василя Кабина» — літературно-мистецьке видання, що вийшло 2022 року в косівському видавництві  «Писаний Камінь», в якому глибоко і всебічно висвітлено життєвий  та творчий  шлях Василя Кабина (1908-1992), відомого мистця різьблення на дереві, педагога, учня Василя Девдюка, яке авторка, Аделя Григорук,  представила  зацікавленим слухачам.

 Це дослідження визнано «Найкращою книгою Прикарпаття 2023» та відзначена високою нагородою — премією ім. Василя Стефаника в галузі літератури.

Нові   видання  дають зрозуміти, що українська народна культура, українське мистецтво і люди, що його творять,   — це наше найбільше багатство, яким ми по праву можемо пишатися перед усім світом.  

Учасники наукового зібрання мали  можливість    послухати цікаві спогади правнучки Василя Девдюка — Ірини Волощук про прадіда, якими вона поділилася з присутніми,  та оглянути виставку творів Василя Девдюка і його відомих учнів Василя Кабина та Миколи Тимківа з колекції Музею.

Марія  ПОРОХ,

член Клубу інтелігенції 

ім. І.Пелипейка та РО «Просвіта»,

м. Косів.

На фото:  Ірина Волощук – правнучка Василя Девдюка

Учасники науково-практичної конференції