(Григорук Аделя. Рука різця не випускала: творчий портрет  Василя Кабина. — Косів: Писаний Камінь, 2022.  — 348с., іл.)

Літературно-мистецьке  видання Аделі Григорук є фундаментальною науковою працею, оскільки в Україні значно зросла зацікавленість до популяризації автентичного реґіонального мистецтва. Авторка глибоко й ґрунтовно, з притаманною їй образністю художнього слова, усвідомленням актуальності та багатогранності підійшла до предмета дослідження, проаналізувавши одну із наріжних фігур гуцульського дереворізьблення — творчу постать Василя Кабина, підкреслила його надважливе значення у формуванні національної художньої спадщини.

Важливо зазначити, що у книзі  простежується наскрізна лінія історичного розвитку міста Косова: від 10-20-х років XX ст., до трагічних  перед- та післявоєнних  років під владою  жорстоких окупаційних режимів. Саме через призму історичних подій авторка розглядає особисте життя і творчі здобутки корифея художньої різьби на дереві Василя Кабина. Використавши такий методологічний інструмент, відома письменниця ніби розгортає перед читачем всі тогочасні події, акцентуючи на твердій пасіонарній позиції родини Кабинів. 

Зміст наукового дослідження підтверджує важливість та ґрунтовність аналізу творчого портрета відомого майстра-косів’янина. Впадає в око багаточисельна фіксація та візуалізація творчості Василя Кабина — велика кількість його унікальних дерев’яних виробів із Національних та краєзнавчих музеїв, історико-етнографічних заповідників України, що дозволить у майбутніх мистецтвознавчих дослідженнях систематизувати художньо-композиційні, типологічні й тектонічні особливості творів художнього дерева славного різьбяра Гуцульщини.

Дослідження сприяє підвищенню ефективності, керованості та прогнозованості у визначенні шляхів розвитку народних традицій та мистецьких інспірацій декоративного мистецтва у творах сучасних майстрів.

Відрадно відзначити, що праця Аделі Григорук визнана найкращою книгою року в конкурсі «Найкраща книга Прикарпаття-2022» і відзначена  престижною Стефаниківською премією. Про неї схвально відгукнулися Національний музей українського народного декоративного мистецтва  (м. Київ), Національний музей народної архітектури та побуту України   (м. Київ), Львівський музей етнографії та художнього промислу, Буковинський центр культури і мистецтва (м.Чернівці) та ін.. Директор Буковинського Центру культури і мистецтва професор Микола Шкрібляк, зокрема, зазначив, що «це унікальне  видання стане частиною оновленої бібліотеки і буде доступне  всім шанувальникам  високих  надбань народної культури».

Наукова працівниця Національного  музею  народної архітектури та побуту України Інна Кукліна повідомила, що книга Аделі Григорук «користується увагою серед наукового персоналу. Зараз вона на руках у молодого дослідника, який використовує її для аналізу народних ремесел».

Отже, книгу читають — а значить вона виконує свою найосновнішу функцію, що не може не тішити її авторку.

Принагідно хочеться сказати, що дослідження Аделі Григорук подолало кордони нашої країни і надійшло у фонди національних бібліотек Польщі, Франції, Австрії, про що авторка отримала відповідні повідомлення. «З повагою і захопленням наукові співробітники Колекції папірусів у палаці Ґофбурґ у Відні взяли цей дарунок  і засвідчили офіційним документом», — пише у своїй статті, опублікованій у газеті «Гуцульський край» (№18 (1894). — 2024.  — 3 травня. — С.1.), народний артист України, композитор Остап Гавриш, який передав видання Австрійській національній бібліотеці.

Дізналися про талановитого мистця-різьбяра із Косова й на американському континенті — книжка А.Григорук увійшла до бібліотечних фондів Українського інституту сучасного мистецтва, Українського музею у Нью-Йорку, Гарвардського  університету.  В листі до авторки Ольга Алексич, архівіст-бібліограф, пише:

«Шановна Аделю Григорівно! Від імені бібліотеки Українського Наукового інституту при Гарвардському Університеті дозвольте висловити Вам вдячність за подаровану книгу «Рука різця не випускала. Творчий портрет Василя Кабина» про життя та творчість відомого майстра різьблення у Вашому авторстві.

Цей подарунок є важливим внеском до української колекції книг Гарвардського університету та джерелом ознайомлення з творчістю мистця Василя Кабина».

Нам приємно усвідомлювати, що завдяки творчому портрету визначного майстра, авторкою якого є Аделя Григорук, ширитиметься слава про унікальні творчі надбання українського народу, які є невід’ємною частиною і самобутньою складовою європейського і світового культурного процесу, про видатні досягнення в царині декоративно-прикладного мистецтва і,  зокрема, здобутки  Косівської школи дереворізьблення, яскравим презентантом якої є Василь Кабин.

Роман СТЕФ’ЮК,

кандидат мистецтвознавства, доцент,

член Національної спілки художників України,

директор Косівського фахового коледжу

прикладного та декоративного мистецтва.     

  На фото: Остап Гавриш (зліва)