2 вересня, у день, коли школярі збираються у нову мандрівку країною знань, коли бібліотека радо відкриває новий бібліотечний сезон, ворог удосвіта спробував зіпсувати нам свято і зруйнувати наші плани. Проте йому це не вдалося і не вдасться ніколи. Бо, по-перше, ми мужні й незламні українці, по-друге, нас захищають найкращі у світі  воїни Повітряних сил, а по-третє, правда на нашому боці, тому й перемога невдовзі буде за нами.

Тож наші урочистості із символічним гаслом «Ваші мрії – наш пріоритет!» таки відбулися на найвищому рівні, і не стали нам на заваді ні тривоги, ні екстрені відключення електроенергії, ні ранкові хвилювання…

Актова зала Національної бібліотеки України для дітей ледь умістила бажаючих потрапити на свято. Цей дитячий сміх і гомін – бальзам на серце бібліотекарів.

Серед гостей – представники Міністерства культури та інформаційної політики України, Міністерства освіти України, Національної спілки художників України, Святошинської та Шевченківської районних у місті Києві державних адміністрацій, читачі, письменники, видавці, волонтери, масмедіа.

До всіх присутніх у залі з привітальним словом звернулася в.о. генерального директора Тетяна Шамаріна, бо сама генеральна директорка,  президент Національної секції IBBY Алла Гордієнко нині представляє Україну на 39-му Всесвітньому конгресі Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги (IBBY).

Вітала маленьких читачів і гостя з  Міністерства культури та інформаційної політики України Катерина Орлюк, побажавши їм щасливої мандрівки сторінками цікавих книг та івентів разом із бібліотекою.

Цьогоріч присутніх чекав неймовірний сюрприз – презентація Абетки книжкових чистомовок «Буквограйка-вподобайка». Театралізований ескіз скоромовок з Абетки книжкових чистомовок «Буквограйка-вподобайка» від читачів бібліотеки викликав захоплення. Тепер першокласники зможуть не просто вчити літери, а перейшовши за QR-кодом під кожною літерою інтерактивного плаката, відкрити відеоролики, на яких книжкові чистомовки озвучують відомі в Україні і світі люди: співаки, письменники, актори, журналісти, громадські діячі… Це так цікаво і приємно вчити абетку разом зі знаменитостями. Здається, подібного продукту в Україні не робив ще ніхто. Адже самі чистомовки складали читачі бібліотеки за відомими книжками під час літніх читань у передвоєнний рік, торік побачила світ друкована книга абеткових скоромовок, а тепер додався ще й інтерактивний плакат із відеозамальовками. Вивчаючи цю абетку, одразу вбиваєш кількох зайців: тобі ненудно, навпаки, весело і цікаво, ти знайомишся з літературними творами, які обов’язково захочеш взяти і почитати повністю, розглядаєш ексклюзивні малюнки юної художниці Лізи Мартін та знайомишся зі знаменитостями, які долучилися до озвучення абетки. Серед них Євген Нищук, Наталя Нагорна, Тарас Тополя, Люся Кава, Соня Сотник, Зірка Мензатюк та багато інших.

Це не єдиний сюрприз для наших читачів цього дня. Бо ми ще вручили нагороду Лідеру читання-2024 за версією Національної бібліотеки України для дітей Данилу Пустильнику, який другий рік поспіль у книжковій боротьбі здобуває це почесне звання.

А головне – разом із нами були наші друзі і партнери – військовослужбовці однієї із військових частин Київщини, які подарували дітям прекрасний, запальний, патріотичний концерт “Українська пісня – зброя під час війни!». Діти підспівували колективу віртуозів, підтанцьовували, емоції вирували, зал постійно зривався гучними оплесками. Командир частини полковник Сергій Грицаєнко, звертаючись до юні, запевнив, що саме заради дітей і майбутнього кується нині велика майбутня перемога, саме діти мотивують героїв стояти за рідну землю до останньої краплі крові.

Глядачі також одержали музичне привітання від ансамблю скрипалів Васильківської дитячої школи мистецтв. Діти з Василькова дарували своє мистецтво дітям з Києва, і це було украй символічно й проникливо.

Тетяна Шамаріна по закінченні святкового концерту подякувала військовим за захист і дружбу, за підтримку юних читачів і культури в цілому та вручила комплект книг для бібліотеки частини і пам’ятні сувеніри, виготовлені дітьми в бібліоАРТ-майстерні.

З актової зали у піднесеному настрої діти попрямували до відділів бібліотеки, адже там на них чекали презентації проєктів та програм бібліотеки сезону 2024-2025: ARTмікс для дітей 9-12 років у відділі мистецтв; Бібліомандрівка для учнів 5-7 кл. у читальному залі відділу для старших читачів; Розважальна колаборація на абонементі для читачів молодшого віку; Вереснева приключка у читальному залі для молодших читачів;  Веб-квест за інтерактивними ресурсами НБУ для дітей  у читальному залі для молодших читачів; Виставка-захоплення у читальному залі для молодших читачів; Вартові дитячих мрій. Гра-мотиватор для дошкільнят від 4-х років у просторі «Затишний світ дитинства».

У рамках Національного проєкту «Україна читає дітям» на зустріч із читачами завітав також бронзовий призер чемпіонату світу, срібний призер чемпіонату Європи, срібний призер Олімпійських ігор, заслужений майстер спорту України з вільної боротьби Валерій Андрійцев. Спілкувалися не лише про спорт, але і про книги, читання та що потрібно, щоб досягнути своєї мрії.

Свято вдалося, а ми вкотре довели всьому світу свою єдність і відданість духовним цінностям, свій національно-патріотичний незламний дух і силу.

Leave a Reply

Your email address will not be published.