27 січня представники Кіровоградської обласної організації НСПУ — голова Надія Гармазій та секретар Оксана Буянова — разом із письменником, журналістом, громадським діячем Василем Левицьким, поеткою Любов’ю Єременко, журналістом і педагогом Анатолієм Саржевським та директором Літературно-меморіального музею І. Карпенка-Карого Ларисою Хосяіновою здійснили літературний десант у місто Помічну. Приводом стала радісна подія — вихід першої ластівки, дитячої книжечки Світлани Дмитрієвої «Купалася веселочка в ставочку», до якої ввійшли вірші та казки.

Світлана Анатоліївна — педагогиня від Бога. Про це засвідчили не тільки схвальні відгуки про її роботу з малечею від керівництва та колег, а й сяючі очі дітей, їхні неймовірні виступи, під час яких на презентації й пролунали вірші пані Світлани. Учні початкової школи підготували для присутніх ціле театралізоване дійство: виконували свої ролі, декламуючи поезії, навіть влаштували інтерактив для нас, глядачів. У ході цієї взаємодії із залою виступаючі спонукали гостей створювати фігурки зі спеціальних різнокольорових реп’яшків, шукати інші частини тієї ж картинки, щоби створилося ціле полотно, відповідати на запитання. Звісно, це все було пов’язаним із тематикою віршів Світлани Дмитрієвої.

Про що ж її вірші? Вони про добро. Про любов, про радість, про вміння бути корисним, про дружбу, про травинку і тваринку (як озивалася до нас у поезії велична Ліна Костенко). В художньому дивосвіті пані Світлани живуть сніговичок, місток дружби, охоронець-цвіркунець і багато інших героїв.

Звичайно, це тільки перша книга авторки, і Світлані Анатоліївні ще треба працювати над ритмом, римами, пошуком нових метафор. Але всі ці питання вирішувані й не становлять проблеми, коли в поезії є душа, є прекрасні, зрозумілі дітям, образи й добрий, світлий зміст.

Треба віддати належне владі, яка попри страшну війну з російським агресором, підтримує творчих людей і виділяє кошти на вихід нових книжок. Це справді важливо, адже, як неодноразово зазначалося на презентації й мером міста Миколою Антошиком, й начальницею відділу освіти Ніною Семашко, й самою авторкою книги Світланою Дмитрієвою, що ми, творчі люди — культурний фронт. Його також треба тримати, зокрема, й тому, щоб виховати майбутнє покоління справжніми українцями. Світлана Анатоліївна говорила про те, що діти, її учні, великі патріоти, які можуть і гімн України заспівати, й відмовитися від Діда Мороза на користь святого Миколая не те що без примусу, без вказівок дорослих. Цим маленьким громадянам нашої країни, особливо в час війни, потрібна українська література, література про добро, любов до всього живого й справжню дружбу.

Та й нам, дорослим, не слід забувати, що ми родом із дитинства, де закладаються основи гармонійного світосприйняття. На пів години під час виступу дітей на презентації книги «Купалася веселочка в садочку» усі глядачі занурилися в казку, в поетичну казку, яку подарувала нам авторка устами своїх вихованців.

Світла, добра, справжня пані Світлана якось обмовилася, що живе в рожевих окулярах і не хоче їх знімати… Залишається лише побажати, щоб пошвидше настала Перемога України й головній героїні свята, як і всім нам, вдавалося жити, дихаючи на повні груди, у тому числі й у рожевих кольорах, а також купатися у веселковій радості ще довгі-предовгі роки.

Оксана Буянова (Корнієнко)

Фото Анатолія Саржевського

3243