«Завжди хочу усіх зігрівати теплотою слова!» – саме так говорить про себе талановита новодністровчанка, знана буковинська поетеса та авторка пісенних творів Галина Мельник.

22 листопада в актовій залі Новодністровської гімназії відбулась презентація її збірочки казок «Казковий зорепад» для дітей молодшого і середнього шкільного віку. Книжка вийшла друком у Чернівецькому видавництві «Друк Арт» під редакцією Людмили Звенигородської та яскравим ілюструванням художниці Раїси Рязанової.
Кожна книжка для митця слова – немов дитина, яка, аби з’явитися одного чудового дня на світ, проходить довгий період становлення: від виношування задуму, самого написання, подальшого оформлення, редакції, верстки, ілюстрування, друку і аж до найяскравішого дня – презентації читачам нового творіння.
У житті Галини Терентіївни це вже восьма народжена збірка творів («Дерево життя» (2004 р.), «В полоні любові земної» (2006 р.), «Дарую вам щирість свого словоцвіту» (2006 р.), «Привіт, мої любі!» (2009 р.), «Її загадковості магія» (2012 р.), переклад віршів італійської поетеси Д. Шімонеллі «Poesie» (2012 р.) та «Пагін на сухостої» (2014 р.). Книжечка «Казковий зорепад» особлива тим, що присвячена цілковито дітям – написана для них і про них. І, до слова, це уперше авторка пропонує юним читачам казки у прозі. А тому і не дивно, що головними гостями на святі презентації нової добірки у творчому доробку поетеси стали саме вони – учні початкової школи.
Юний глядач – найвимогливіший, а тому непроста задача зробити презентацію такою, щоб вона сподобалась і зацікавила саме їх. Але коли задля гарної мети об’єднується багато талановитих людей – усе вдається! Ось і презентація «Казкового зорепаду» вийшла напрочуд цікавою та захоплюючою – з театральною постановкою, хоровим виконанням, декламуванням віршів та піснями. На зустріч із глядачами завітали справжні казкові персонажі.
Вистава-мюзикл за авторським твором «Як смайлики колобка врятували» занурила діток у атмосферу казки та оживила те, що здавалося неможливим, – комп’ютерних смайликів. Юні актори (Софіка Пендрик, Стас Томашевський, Володя Сухий, Діма Чебан, Олег Баланюк, Ігор Твердохліб, Коля Щур) втілили на сцені цікаву казкову історію, а важливим доповненням постанови став музичний супровід ансамблю «Лісові дзвіночки».
Продовжилось свято маленьким концертом за власними творами Галини Терентіївни від талановитих вихованців вокальної студії «Намисто голосів» – Женя Матвєєв, Дмитрик Кирилюк, Нікіта Паращук, Арінка Косташ, Наталка Білан, а Даруся Цибульська і віршик прочитала, і пісеньку «Даринка» заспівала.
Також неабиякий хист декламувати вірші продемонстрували учні 4-Б класу початкової школи Наталка Гуцул, Даринка Новак, Женя Матвєєв, Вадік Попов, Ілюша Дубовий та Іринка Дурицька (класний керівник Людмила Владенко). Анюта Пірогова, учениця музичної школи, виконала пісню «Білий капелюшок». І кульмінацією концерту стало спільне виконання фінальної пісні «Сонечко».
А узагальнила цей неординарний захід авторка власним віршем-зверненням до дітей:
Дитино, з юної пори
Роби добро, дерзай, твори
І в швидкоплиннім леті літ
Стобід прославить цілий світ!
Також Галина Терентіївна звернулася до присутніх зі словами подяки: «Хочу висловити свою безмежну вдячність нашим артистам, читцям, співакам, керівникам, які підготували дітей і допомогли мені провести таку чудову зустріч із казкою. А ще я вдячна за те, що ви мені подарували натхнення на майбутню творчість. Обіцяю: ще не раз я напишу цікаве щось для вас».
Подякувала Галина Мельник Новодністровському будинку дитячої творчості, який взяв на себе найбільше навантаження – директору Наталії Глушко, заступнику з виховної роботи, автору постановки Світлані Долинній, музичному керівнику Ользі Чайці. Також за допомогу у організації слова вдячності линули на адресу вчителя музики Ігоря Чабана, викладача музичної школи Лариси Півторак, керівника музичної студії «Намисто голосів» Тетяни Данилюк, директорів шкіл Алли Сливки та Лариси Козак, методиста відділу гуманітарної політики Тамари Іванової, директора міського музею Галини Разгонюк. І особлива вдячність – керівництву Новодністровського навчально-курсового комбінату за вагому фінансову допомогу.
Завершуючи захід, до поетеси звернулася начальник відділу гуманітарної політики Людмила Пастушок, яка привітала її з успішною презентацією та наголосила на важливості збільшення якісної дитячої літератури. Численні гості також вітали авторку зі святом народження нової книжки, даруючи численні квіти та побажання. Шанувальники творчості Галини Терентіївни мали змогу отримати у подарунок видання з авторським підписом.
І ще одним приємним сюрпризом стало те, що з нагоди презентації книжки інша новодністровська поетеса Олена Богуцька присвятила колезі по перу свій вірш:
Талановита і тендітна жінка
Виписує в житті свою сторінку.
Нанизує, мов перли, строфи, рими,
Які стають барвистими, живими.
І кожен раз по-новому дивує –
Сьогодні ми казками помандруєм.
Багатогранні в Господа таланти:
Хто став художником, хто музикантом.
У Ваших творах розкошує слово,
Звучить воно буденно і казково.
Цікаві вірші, неповторні звуки!
Нехай не знають втоми Ваші руки!
Бажаю щиро – в Божій благодаті
Багато років жити і писати!
Презентація нової дитячої книги – це завжди свято. Тож вітаємо Галину Терентіївну з новим здобутком у її творчій скарбниці та бажаємо і надалі радувати шанувальників своєю багатогранною творчістю.

Ірина Шундрій

DSC06710