3 лютого в Бережанах побував відомий журналіст, публіцист, історик, головний редактор Інтернет-видання «Історична Правда», однойменного тележурналу, викладач магістерської програми з журналістики Українського католицького університету у Львові та кафедри PR у Національному університеті «Києво-Могилянська академія», засновник Музею-архіву преси. Зустріч із ним відбулася в актовому залі Бережанського агротехнічного інституту, де пройшла презентація книги Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР» (Бібліотека «Історичної правди»).

Гостя представив директор агротехнічного інституту, професор Мирон Жибак. У заході взяли участь громадський діяч, публіцист, уродженець Підгаєць Григорій Жибак (м. Київ), заступник голови районної ради Роман Висоцький, заступник міського голови Марія Бойко, учасники війни на сході України, письменники, громадські діячі, викладачі, студенти, працівники музеїв, шкіл, бібліотек, організацій, громадськості міста.
Видання «Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР» (Видавництво «Віват, м. Харків, 2019 р., 688 сторінок з ілюстраціями. Серія «Історія та політика», головний редактор О.Кандиба) подає архівні документи з гучної кримінальної справи, містить найцікавіші та маловідомі факти з життя, ув’язнення та загибелі одного з найбільш визначних не тільки українських, а й європейських поетів ХХ століття – Василя Стуса. У часи тоталітаризму твори відомого дисидента були заборонені в Україні й публікувалися лише за кордоном. Основою книги стала шеститомна кримінальна справа, що зберігається на полицях галузевого державного архіву СБУ. За словами письменника В. Кіпіані, котрий багато років невтомно працював над збором цінних матеріалів з архівів СБУ та інших джерел інформації, упорядкуванням суспільно-політичного видання, ця книга – життя В. Стуса між арештом і смертю, п’ять років боротьби талановитої незламної людини . Архівні дані, що роками перебували під грифом «секретно» й нарешті розповідають справжню історію життя і смерті дисидента – значний внесок у популяризацію української літератури, культури, історії.
Зустріч пройшла в цікавій, жвавій, дружній атмосфері. Автор залюбки відповідав на численні запитання присутніх, зокрема й щодо судової справи з політиком Віктором Медведчуком, який колись був державним адвокатом видатного поета Василя Стуса. Після виходу згаданої книжки В. Кіпіані, Медведчук подав позов на автора та видавництво. Нині справа у Дарницькому суді Києва. І поки вироку немає, зацікавлені читачі в Україні й за кордоном уже придбали тисячі примірників цього солідного видання.
Завершився захід традиційною автограф-сесією, подарунками й запрошеннями на чергову зустріч із неординарним талановитим автором Вахтангом Кіпіані на теренах нашого краю.

   Тетяна Бідзіля, м. Бережани.

DSCN0934

DSCN0945

DSCN0947

DSCN0981