Дане Звернення прийнято 14 квітня цього року на 42-й позачерговій сесії Чортківської міської ради, – інформує остання на своїй сторінці у Facebook.

На своїй особистій сторінці у Facebook Чортківський міський голова Володимир Шматько з цього приводу зазначив: «Мені соромно, що в Чорткові досі є люди, які ходять в московську церкву. До речі, серед них є відомі люди міста. І вже окремі переселенці також приєдналися до цієї спільноти.

На позачерговій сесії міської ради депутати прийняли звернення до прихожан цієї «церкви», щоб вони прийняли рішення про перехід всією парафією до Православної Церкви України.

Я вірю, що в демократичний і цивілізований спосіб це відбудеться найближчим часом.

В іншому випадку кров українців від московської агресії буде і на руках прихожан московської церкви, яка знаходиться за адресою: місто Чортків, вулиця Галицька, 2».

.

Коментар від “Золотої ПЕКТОРАЛІ”. Письменник з Чорткова Остап Ножак ще у 2014 році писав: “І що? У Чорткові (одному з найбандерівськіших міст однієї з найбандерівськіших областей UA) будується нині нова церква московського патріархату. Цегли вже намуровано, штукатуркою ще не викінчено. 

Викуплена парцеля в самому центрі, пару кроків від райради, міськради, просто навпроти собору. Зате схована за високим будинком.
Випуклений куполик маленький збоку (аби на перші рази за очі не хапало, бо, кажуть, тоді серце не болить).
Зручно приїхати з усякого боку міста (бо в центрі) і з інших міст (бо попри трасу).
Ніби є, а не видко.
Словом, чортківчани наразі “глибоко стурбовані”.

Ця “глибока стурбованість” закінчилась аж у 2022 році. Народна мудрість вчить: “Доки грім не гримне, баба не перехреститься”. Гримнув грім, але пізно вже і хреститися. Місто повинно знати і своїх “героїв”. Хто з тодішніх депутатів міської ради давав дозвіл на будівництво церкви московського патріархату?..

 

.

ЗВЕРНЕННЯ

ДЕПУТАТІВ ЧОРТКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ДО ПРИХОЖАН ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ МОСКОВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ В ЧОРТКОВІ

Ми, депутати Чортківської міської ради, представляючи інтереси жителів нашої громади, цим листом висловлюємо чітку і однозначну позицію всієї територіальної громади щодо необхідності припинення діяльності російської православної церкви у особі УПЦ МП на території нашої громади. Зокрема церкви, яка знаходиться на вул. Галицька, 2, у Чорткові.

Майже два місяці росія веде жорстоку і нелюдяну війну проти України і українців. Проти нас з вами, намагаючись винищити нас як націю. Вони вбивають наших воїнів, бомблять і розстрілюють мирних жителів, знущаються над літніми людьми, ґвалтують і вбивають наших дітей та жінок, катують українців у підвалах. І в цей же час цинічно грабують наші будинки, займаються мародерствами і стирають з лиця землі українські міста.

За офіційними даними ООН за цей час загинуло уже більше 2000 мирних жителів, з них 169 дітей. 6,5 мільйонів людей змушені були покинули свої домівки, частина з яких втратила їх назавжди. І все це – наслідки війни, яку росія розпочала проти нас 24 лютого.

Цю кровожерливу війну повністю і відкрито підтримує російська православна церква на чолі з так званим патріархом кірілом. Підтримує геноцид українського народу! Більше того, кіріл заохочує і благословляє окупантів продовжувати вбивати наших братів і сестер. Ви вже неодноразово переконалися, що їхнє так зване «військо» – це збіговисько нелюдів, які немають у душі нічого святого. Вони не цураються навіть бомбити та обстрілювати українські церкви, в тому числі храми УПЦ московського патріархату. Їх не зупиняє нічого і ніхто, бо навіть від своєї церкви вони чують слова підтримки.

У цих умовах продовжувати підпорядковуватися московському патріархату означає прямо підтримувати геноцид власного народу і фінансувати війну, яку розгорнула росія. Дозволяти тримати себе в ярмі і мовчки схиляти голову перед патріархом, на чиїх руках кров наших співвітчизників.

Сьогодні багато священнослужителів та громад відмовляються бути в одній структурі з московським патріархатом. 16 єпископів УПЦ МП офіційно заявили, що їхні єпархії припинили поминати патріарха кіріла через його відкриту підтримку війни росії проти України. Вони прагнуть до незалежності, попри те, що керівництво УПЦ МП й досі продовжує зберігати підпорядкування центру в москві. А це прямо загрожує національній безпеці України.

Згідно з ухваленим Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність)» передбачено покарання за публічне заперечення громадянином України здійснення збройної агресії проти України та за здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором.

На окупованих територіях України неодноразово зафіксована участь в подібних злочинах ряду священників УПЦ МП.

Українські правоохоронні органи неодноразово виявляли ознаки диверсійно-розвідувальної діяльності в приміщеннях релігійних громад московського патріархату. У результаті їхньої діяльності гинуть мирні жителі України. Церква, яка проповідує мир, любов і милосердя, допомагає рашистам знищувати наших людей.

Після надання Вселенським патріархом у 2019 році автокефалії Київській митрополії, єдиною канонічною автокефальною православною Церквою на території України є Православна церква України на чолі з митрополитом Київським Епіфанієм.

Тому ми, депутати Чортківської міської ради, представляючи інтереси жителів нашої громади, закликаємо усі церкви, що належать до УПЦ МП, провести парафіяльні збори та прийняти рішення про перехід у підпорядкування Православної церкви України. Цим самим висловити свою активну позицію щодо дій росії та московського патріархату і назажди позбавитися від московського ярма.

Ми у жодному разі не закликаємо до міжконфесійної ворожнечі, але переконані, що настав час обірвати всі зв’язки із російською федерацією та загалом зі всім російським. Адже на кону національна безпека України, життя наших громадян і цілісність нашої держави.

Слава Україні!

Прийнято на 42-й позачерговій сесії Чортківської міської ради 14 квітня 2022 року

278875873