Дніпропетровська обласна організація НСПУ бере активну участь у культурному житті регіону. Так, письменники долучилися до мистецьких заходів, які проходять у Дніпрі з 29 вересня по 3 жовтня 2021 року. Це неабияка мистецька подія – «КУТ», щорічний всеукраїнський театральний фестиваль сучасної української драматургії, присвячений Дню Незалежності України.

 

На фестиваль запрошуються вистави за творами сучасних українських драматургів, зокрема, Наталії Ворожбит, Сергія Жадана, Марії Матіос та Неди Нежданої. Проходять дійства на гостинних сценах Дніпропетровського академічного театру драми та комедії (ДРАМіКОМ).

Члени та членкині ДОО НСПУ зустрілися з поеткою, драматургинею, перекладачкою Недою Нежданою. Під час зустрічі дніпропетровці дізналися про активну діяльність колеги та її найцікавіші проєкти: видання драматургічних збірників «Авансцена», «Світова драматургія. Діалог театральних культур», проєкти української драматургії «Наша Драма» та «Інша Драма», організація і проведення українських та зарубіжних майстер-класів, лекцій, театральних читань п’єс тощо.

Н. Неждана розповіла про міжнародні зв’язки Центру театрального мистецтва ім. Л. Курбаса. «Культурна політика, – підкреслила драматургиня, – є тим напрямком, який об’єднує людей, сприяє соціальній інтеграції, зміцнює гордість за свою країну. А театральне мистецтво дає можливість громадянам інших країн дізнатися про Україну, її історію та сьогодення».

Дніпропетровські письменники переглянули виставу Луганського обласного академічного українського музично-драматичного театру «І все-таки я тебе зраджу» – постмодерну імпровізацію на тему особистого життя Лесі Українки від Н. Нежданої.

Адміністрація театру та ДОО НСПУ домовились про проведення майстер-класів для молодих письменників, які виявили бажання спробувати свої сили в драматургії.

Еліна Заржицька

777