5 грудня 2019 року Дніпропетровська обласна організація Національної спілки письменників України (ДОО НСПУ) відзначила своє 85-річчя.

Для письменників та їх друзів – однодумців, залюблених в літературу: вчителів, журналістів, бібліотекарів і просто пересічних громадян широко відчинив двері Дніпровський Будинок мистецтв (вул. Філософська, 23).
На імпрезі присутні мали змогу познайомитись із нашими талановитими літераторами: Сергієм Бурлаковим, Григорієм Гарченком, Анатолієм Шкляром, Ольгою Рєпіною, Семеном Заславським, Олесею Омельченко, Ніною Хіль, Володимиром Кільченським, Євгеном Безусом, Марією Дружко…
Голова ДОО НСПУ Володимир Луценко нагадав присутнім історію створення Дніпропетровської організації. Він зазначив, що доля створеної в листопаді 1934 року обласної організації тісно переплітається з долею українського народу. Зазнала вона й злетів і падінь, на собі відчула кошмари «розстріляного відродження». У 1937 році над Спілкою був учинений буквальний погром. Одних письменників розстріляли, інших загнали в сибірські табори.
Письменники Придніпров’я пройшли шляхами Другої Світової війни; новий струмінь внесли поети-семидесятники. Ніякі переслідування не змогли приглушити національну свідомість і волелюбний дух письменників-патріотів. Дніпропетровська організація була тим духовним осередком, у лоні якого закладався народний рух України, товариство «Просвіта»…
Словом, Дніпропетровщина ніколи не була літературною провінцією. Саме в нашому рідно краї визрівали таланти світового масштабу. Принаймні, згадати Валер’яна Підмогильного, Олеся Гончара, Павла Загребельного та багатьох інших.
«Між тим, – наголосив пан Володимир, – деякі новітні критики пропонують вести відлік української літератури з часів отримання Україною незалежності, водночас, звинувачуючи ціле покоління літераторів у конформізмі, за ангажованості, потуранню тодішньому режимові.
У французького письменника і філософа, лауреата Нобелівської премії Альберта Камю є такі рядки: «Кожен художник прикутий до галери свого часу. Він має змиритися з цим, навіть якщо йому не подобається, що там тхне оселедцем, дуже багато наглядачів і до того ж курс взятий невірно. Ми у відкритому морі. Художник, як і всі, мусить веслувати. Тобто продовжувати жити і творити».
І в нинішніх умовах, як не складно, письменник мусить гребти – тобто жити і творити».
Наголос у промові шановного пана Володимира було зроблено на слові «творити». Отже, творчий доробок дніпропетровських письменників високо оцінює й Національна спілка письменників України.
Ц прозвучало і в промові шановного гостя з Києва –відповідального секретаря Національної спілки письменників України Миколи Гриценка.
Привітала наших письменників представник Дніпропетровського обласного управління культури, національностей та релігій Світлана Єгорова.
Плідну творчу діяльність і високу професійну майстерність поетів та прозаїків керівництво міськвиконкому та Дніпровської міської ради відзначило Почесними грамотами та Подяками міського голови.
Завітали на свято і щирі друзі нашої письменницької спільноти – фахівці бібліотек. З теплими побажаннями звернулись директори Дніпропетровської обласної універсальної наукової бібліотеки Первоучителів слов’янських Кирила і Мефодія Надія Титова та Дніпропетровської обласної бібліотеки для молоді ім. М. Свєтлова Ольга Матюхіна. Передала й своє «квіткове» вітання директор Дніпропетровської обласної бібліотеки для дітей Ольга Прокопович-Ткаченко.
Літературні скарби дбайливо зберігає музей «Літературне Придніпров’я». Там сконцентровані найважливіші здобутки культури нашого краю. Тож із вітальним словом до членів НСПУ звернулась старший науковий співробітник закладу Світлана Мартинова.
Творчість письменників Дніпропетровської області спрямована на виховання талановитої молоді, нового покоління українців, що народились за часів незалежної України. Разом із бібліотечними фахівцями письменники прикладають багато зусиль, аби підтримати й навчити наше підростаюче покоління творити й любити літературу. Не можна не згадати плідну діяльність Григорія Гарченка, який веде студію молодих літераторів при обласному дитячо-юнацькому кіноцентрі «Веснянка», Людмили Некрасовської, яка є керівником літературної студії «Уголек» при Дніпровській політехніці, керівника молодіжного клубу «ВівАрт» Маріії Дружко…
Цього року ДОО НСПУ уклала угоду про співпрацю з КЗВО «Дніпровська академія неперервної освіти» ДОР», на базі якої проходять перепідготовку вчителі загальноосвітніх навчальних закладів. До речі, наші колеги плідно працював або й продовжує працювати на ниві педагогіки Олеся Омельченко, Олександр Твердохліб, Віктор Гриценко; а Наталія Дев’ятко є кандидатом філософських наук, доцентом кафедри філософії згаданої академії.
Отже, від Академії вітальну адресу ректор ДАНО професора Віктора Сиченка та найкращі побажання передав завідувач кафедрою соціально-гуманітарної освіти Іван Безена.
Великим другом НСПУ є Дніпровський національний університет ім. О. Гончара. Саме на базі цього шанованого закладу виховуються численні шанувальники українського слова – майбутні філологи, журналісти, письменники. Наші письменники – випускники ДНУ ім. О. Гончара створюють і талановиті прозаїчні твори, і прекрасні поезії. Керівництво закладу пам’ятає та шанує кожного свого випускника – члена НСПУ.
Майже третина членів НСПУ має подвійне, так би мовити, громадянство. Вони також є членами Національної спілки журналістів України (НСЖУ). Від НСЖУ письменників привітав директор Журфонду обласної організації Національної спілки журналістів України Олександр Давидов.

Але остаточно імпреза не відбулася б, якщо б літератори не згадали своїх колег, які пішли з життя цього року. Це – Гергій Люлько, Юрій Шковира, Юрій Кібець, Сергій Лебідь, Сергій Андрєєв, Володимир Ніколаєнко…
Не встигла організація відзначити 100-ліття від дня народження найстарішого письменника й журналіста України Миколи Антоновича Миколаєнка. Лише два тижні не вистачило, аби патріарх сучасної літератури відсвяткував свій ювілей.
Хвилиною мовчання вшанувати присутні пам’ять померлих. А голова ДОО НСПУ Володимир Луценко вручив на довічне зберігання рідним Миколи Антоновича медаль «Почесна відзнака» від Національної спілки письменників України. На превеликий жаль не зміг порадіти відзнаці пан Микола особисто…

Сподіваємось, що 90-річчя від дня створення ДОО НСПУ зустрічатиме новими значними досягненнями в галузі літератури, новими досягненнями і разом із активними молодими кадрами, достойними продовжувачами справи своїх старших колег.

Член НСПУ та НСЖУ
Еліна Заржицька

79284254_

79037940

78458411